DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Mazepin: Nem rossz, de nem tökéletes kezdés

Utoljára az iskolában kellett értékeléssel foglalkoznia, így a Haas pilótája bátortalanul gondolta végig, milyen is volt debütáló éve a királykategóriában. Tudja, miben javulhatna, és optimista is.

Három újoncot köszönthettünk 2021-ben a Formula-1 mezőnyében. Egyikük az a Nyikita Mazepin volt, aki már a szezonnyitó előtt szövevényes ügybe keveredett, és ezt, illetve a fizetős pilóta jelzőt egész évben moshatta le magáról. A Haas autójával is nehezen szokott össze, és igazán csak az év vége felé kezdte úgy érezni, hogy érti, mi történik körülötte.

Ahogy társai, úgy Mazepin is visszatekintett a szezon végeztével az újoncévére. Ötfokú skálán igyekezett értékelni a teljesítményét, de kissé bizonytalan volt. „Négy éve fejeztem be az iskolát, akkor kellett utoljára érdemjegyekkel és értékeléssel foglalkoznom. Nem is hiányzik túlságosan… Nem gondolom, hogy az ötös jogos, mert az ötös az maga a tökéletesség, és én nem tudom, mi az. Az egyik napom talán kimagasló lehet, de másnap rájöhetek arra, hogy még mindig van hova fejlődni” – kezdte.



A fiatal orosz ezután mégiscsak dűlőre jutott, és el is magyarázta, miért vélekedik úgy a szezonjáról, ahogy. „Szerintem négyes a maximum, amit adhatok magamnak. Négyes azért, mert kibírtam. Voltak nagyon nehéz idők idén. Az alkalmazkodásra talán hármast adnék, az nem volt az erősségem, és fejlődnöm kell e tekintetben.”

Elismeri a hibáit is, melyek szerinte abból adódtak, hogy az autóval nem találta az összhangot. Több mélypontot is megélt, de meg tudott nevezni igazán jó pillanatokat is. „Több autót is használtam idén. Amikor épp bonyolultabb vagy nehezebb verzióban ültem, akkor voltak a gyengébb versenyeim. Ilyen volt például Bahrein, ahol többször is hibáztam, és néhány olyan futam, amelyen nem teljesítettem jól vagy túlerőltettem. Lásd Brazíliát, ahol elhittem, hogy ezúttal sikerülhet legyőzni a Williamseket és a Q2-be kerülni. Sok erős versenyem is volt ugyanakkor, Silverstone, Brazília vagy épp Mexikó ilyen volt” – foglalta össze a szezonját Mazepin.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: