DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Wolff: Hamilton nem találja a szavakat, ezért hallgat

Kemény két hét áll a Mercedes, és különösen Lewis Hamilton mögött. Toto Wolff szerint a brit hallgatása annak köszönhető, hogy „egyszerűen nem találja a szavakat” az utolsó versenyen hozott döntések miatti igazságtalanságérzés miatt.

Lewis Hamilton éppen a nyolcadik világbajnoki címe felé autózott két héttel ezelőtt, a szezonzáró Abu Dhabi Nagydíjon. A verseny egészében ő dominált, csupán egy szerencsétlen baleset és egy kifogásolható döntés következményeképp veszítette el a csatát riválisa, Max Verstappen ellen. A holland friss gumikon, az utolsó körben előzte meg őt, Hamilton pedig a versenyt követően mondhatni, „elnémult”.

A csapatot feldühítette az FIA, és legfőképp Michael Masi versenyigazgató döntése – vagy döntései –, melynek köszönhetően a brit elveszítette a világbajnokságot. A Mercedes két óvást is benyújtott, de elutasították őket, a fellebbezés ötletét pedig néhány nap gondolkodás után elvetették. Az egyik oldalon sikersztori, a másikon mérhetetlen csalódottság és egy visszavonulást fontolgató hétszeres világbajnok – aki a normál hétköznapokon aktív a közösségi média platformokon, ám az incidens óta gyakorlatilag egy szót sem szólt.



Igaz, lefotózták őt, miközben átveszi lovagi címét a Windsori kastélyban, később pedig Bottas búcsúztatóján is megjelent, ugyanakkor nem jelent meg az FIA-gálán, nem nyilatkozott a nagydíjról, nem üzent a rajongóknak sem az elmúlt két hétben, sem karácsonykor. Sok a találgatás, még maga Toto Wolff is aggódik, bár nem hivatalos sajtóértesülések szerint Hamilton már meghozta döntését, és marad az F1-ben. Megerősített információ azonban továbbra sincs. Bernie Ecclestone szerint a hétszeres világbajnok nem tér vissza, Nico Rosberg pedig biztos benne, hogy igen. 

Toto Wolff úgy véli, a brit még mindig az Abu Dhabiban történt sokk hatása alatt van. „Mindannyiunk érzelmei ingadoznak, de leginkább Lewisé” – idézte a Motorsport-total.com a csapatfőnököt. „Ha az utolsó körig úgy tűnik, megnyered a világbajnokságot, aztán egyetlen másodperc alatt elvesznek tőled mindent, akkor természetes, hogy elveszíted a hited, mert nem tudod megérteni, mi történt. Egyszerűen azért van csend, mert Lewis nem találja a szavakat.”

A Mercedes-főnök betekintést engedett a Hamiltonnal folytatott beszélgetéseibe arról a három napról, amikor a csapat azon tanakodott, hogy fellebbezzenek-e. Ebből a három napból a harmadik az a szerda volt, amikor reggel Hamilton megkapta a lovagi címet. „Lewis velem és minden más érintettel együtt az irodában volt. Azokban a napokban is állandó kapcsolatban voltunk” – kezdte. Hozzátette: szerda délután, a lovaggá ütést követően újra videóhívásban beszélgettek arról, mit tegyenek.

Mint Wolff elmondta, az esemény előtt azt mondta Hamiltonnak, azt a néhány órát áldozza élete eddigi munkája és teljesítménye elismerésének, és próbálja meg magával vinni a pozitív pillanatokat. „Úgy gondolom, ezt tette. Láthattuk, milyen megtisztelő volt ez számára” – zárta gondolatait az osztrák.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: