DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Bourdais: Perez és a Red Bull piszkos és sportszerűtlen volt

Az egykori F1-es pilóta nem érti, miért ünneplik Sergio Perezt, a mexikói pedig miért büszke vasárnapi tetteire, hiszen ahogy feltartotta Hamiltont, totálisan sportszerűtlen és piszkos trükk.

Meglepően elragadtatta magát Sebastien Bourdais, a 2008-ban és 2009-ben a Formula-1-ben is megforduló francia pilóta az elmúlt hétvégi történésekkel kapcsolatban. Úgy érzi, semmi ünnepelnivaló nincs azon, hogy az istálló kettes számú pilótájának taktikáját teljes mértékben feláldozzák azért, hogy Lewis Hamiltontól súlyos másodperceket vegyenek el az évadzáró futamon.

Bourdais nehezményezi, hogy Pereznél fel sem merülhetett, hogy a csatározásnak köszönhetően a brit előtt maradjon, a csapat számára csak az volt fontos, hogy feltartsa Lewis Hamiltont, ami sikerült is, mert felért rá Max Verstappen és bár később elhúzott tőle, esélye sem volt ingyen bokszkiállást végrehajtani a VSC ideje alatt. A francia szavainál azért azt is vegyük mindig figyelembe, hogy a Red Bull kötelékében szolgált, a Toro Rossónál versenyzett, de akkora osztálykülönbség volt közte és az újonc Sebastian Vettel között a német javára, hogy 2009-ben az energiaitalosok év közben tették lapátra a négyszeres CART-bajnokot, nem éppen békében váltak el útjaik.

„Egyszerűen képtelen vagyok megérteni, hogyan lehet magával elégedett Sergio Perez és hogyan ünnepelhetik őt nagy tömegek azok után, amit tett. Szándékosan visszalassította ellenfelét, minden piszkos trükköt bevetett, hogy feltartsa Hamiltont. Abszolút nulla sportemberi magatartás tőle és az egész csapattól” – idézi Sebastien Bourdais szavait a PlanetF1.com.

Bourdais szerint piszkos trükk volt ez a Red Bulltól, pedig a Mercedes is tett már hasonlót Bottasszal


„A gárda teljes egészében feláldozta Perez versenyét annak érdekében, hogy ilyen pozícióba kerülhessen. Direkt több másodpercet veszített körönként, csak hogy feltartsa Hamiltont, nem is állt szándékában előtte maradni tartósan, csak az, hogy minél inkább visszalassítsa a Mercedes-pilótát, hogy az minél több időt veszítsen” – tette hozzá a francia.

Pedig láttunk már hasonlót az idei évben is, emlékezzünk Fernando Alonsóra, aki a Hungaroringen körökön át fogta vissza a jóval gyorsabb és ráadásul frissebb gumikkal hátulról őt támadó Lewis Hamiltont, hogy csapatársa, Esteban Ocon megnyerhesse a futamot. Jó eséllyel döntő szerepe volt a spanyolnak a győzelemben, mert a leintésig Hamilton egészen felzárkózott a vezető kettősre, de megtámadni már nem volt ideje.

További érdekesség, hogy ezt a feltartósdit a Mercedes is alkalmazta már nem egyszer sikerrel, amikor Bottas versenyét áldozták fel azért, hogy Hamiltont jobb helyzetbe hozzák egy eltolt boksztaktikával. Néhány éve például Kimi Raikkönent fosztották még így egy futamgyőzelemtől Monzában a Mercedes csapatmunkájával.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: