DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Palmer: Bottas a végén cserben hagyta Hamiltont

Éveken keresztül hűséges csapattársa, sokak szerint szolgálója volt Lewis Hamiltonnak a tapasztalt finn, de az egykori F1-es pilóta szerint éppen a végén nem segített, ezen dőlt el a bajnoki cím.

Számtalanszor láthattuk, ahogy Valtteri Bottas a 2017-es érkezése óta egy szó nélkül a szükséges pillanatokban segítette Lewis Hamiltont, néhány éve például egy győzelmet is átadott neki Oroszországban, hogy a britnek nagyobb esélye legyen megszerezni a világbajnoki címet, ami végül sikerült is neki, bár nem ezen múlott.

Azóta azonban, amióta kiderült, hogy a finn nem maradhat a Mercedesnél, nagyon sokan azt vették észre, hogy Bottas közel sem volt olyan jó szárnysegéd, mint korábban. A mexikói rajton kívül máskor is azt lehetett érezni, hogy már nem küzdött annyira keményen Verstappen ellen, mint ahogy korábban, illetve ahogy a megelőző években a Ferrariktól védte csapattársát.

Az utolsó futamon is alárendelt szerepet játszott a finn és Jolyon Palmer úgy értékeli az utóbbi néhány hónap történéseit, hogy Bottas egyáltalán nem törte össze magát azért, hogy segítsen csapattársának megszerezni a nyolcadik bajnoki címét, ellentétben a szezonzárón láthattuk Sergio Perez heroikus küzdelmét a kopott gumikon Hamilton ellen. A végén a kis különbségben akár ennek is szerepe lehetett, amiért Hamiltont nem merték hozni kereket cserélni.

Bottas nem tudott többet a zárófutamon, vagy szándékosan gyengélkedett? A brit szakértő mindenesetre mérges a finnre


„Bottas megdöbbentő volt az év végén. Abu Dhabiban például mindkét AlphaTauri előtte végzett és csak hatodik lett. Ez a gyengélkedés Hamilton világbajnoki címébe kerülhetett. Ha például a zárófutamon viszonylag közelről követte volna Verstappent, a holland nem cserélhetett volna pozícióvesztés nélkül kereket kétszer is” – mondta el véleményét Palmer a Chequered Flag podcastjében.

„Hosszú éveken át nagyszerű pilótája volt a Mercedesnek Bottas, de a szezonzárón teljesen eltűnt, ez pedig azt jelentette, hogy a virtuális biztonsági autós, illetve a biztonsági autós időszakban is szabadon cserélhetett kereket Verstappen. Ha egy Mercedes érkezett volna a Red Bull mögött 23 másodpercen belüli lemaradással, egy olyan autó, amellyel Hamilton a leggyorsabbnak bizonyult, akkor nem tudott volna gumit cserélni Max, így Hamilton lenne a világbajnok.”

„Bottas általában stabil teljesítményt nyújtott az évek alatt, de most a legvégén, amikor nagyon számított volna, nem tudott segíteni csapattársának, ugyanakkor pedig Perez mindent megtett, amit csak lehetett, mert olyan helyzetbe hozta magát, hogy megtehesse ezt a segítséget” – tette hozzá Palmer.

Mások szerint azonban Bottast a teljes 2021-es évben elhanyagolta a Mercedes, ezért nem is csoda, hogy nem adott bele mindent már a végén.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: