DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 20. szombat
F1

Verstappen: Ez elképesztő érzés!

Max Verstappen szédületes és nem várt köridővel szerezte meg a rajtelsőséget a szezon utolsó kvalifikációján, Lewis Hamilton csak a második. A holland a pole-pozícióból, lágy gumikon vághat neki a vasárnapi futamnak - boldogan értékelt az autóból kiszállva.

Pontegyenlőséggel érkezett Abu Dhabiba Max Verstappen és Lewis Hamilton egy olyan hétvégére, amely nemcsak hogy jelentős a bajnokság szempontjából, de az itt nyújtott teljesítmény és végeredmény fog dönteni az idei világbajnoki cím sorsáról. 

Bár jól indult a Red Bull hétvégéje, hiába zárt Verstappen az élen az első szabadedzésen, a felújított pálya később inkább úgy tűnt, a Mercedesnek kedvez. A kvalifikáció kezdetén is ez a tendencia mutatkozott meg, ám a holland elfékezte az utolsó szett közepes gumiját a Q2-ben. A Red Bullra felkerültek a lágy keverékű gumik, amivel Verstappen Hamilton elé tudott kerülni, de ez egyben azt is jelentette, hogy vasárnap ezeken kell rajtolnia a hollandnak. Akaratuk ellenére eltérő taktitával vágnak neki így a futamnak, és bár a pole-pozíció mindenképpen megnyugvásra adhat okot a Red Bullnak, valószínűleg így sem lesz egyszerű versenyük.



A holland bajnokesélyes olyan kört rántott elő a Q3-ban, amelyre senki, még talán a Mercedes sem számított. Ez jelentette Max Verstappen számára idei tizedik pole-pozícióját. „Elképesztő érzés! Jól fejlesztettük az autót a kvalifikáció során, határozottan javult a teljesítményünk” – kezdte a holland az időmérőt követően. „Hihetetlenül boldog vagyok. Ez volt a cél, ám ez sosem könnyű, látva a Mercedes formáját. Alig várom a holnapot, most az a legfontosabb.”

A kényszerű gumiváltás ellenére Verstappen azt mondta, mindkét keveréken jól érezte magát. „A lágyakon könnyebbnek kell lennie holnap. Megpróbálom a legjobbat kihozni ebből, meglátjuk, hova jutunk” – fogalmazott. Hozzátette: nagyon nyugodt volt az időmérőn, és pontosan tudja, a csapat a lehető legjobb autót fogja biztosítani számára.

A Red Bull és Verstappen tehát mindent megtett a legjobb eredményért, és nagy megnyugvást jelenthet számukra, hogy a pole-pozícióból vághatnak neki a mindent eldöntő szezonzárónak. Ráadásul, Sergio Perez is bejött a negyedik helyre, így jóval közelebbről segítheti csapattársát, mint Valtteri Bottas, aki csak a hatodik. Ez akár döntő momentum is lehet. Egy azonban biztos: amennyiben vasárnap Max Verstappen Lewis Hamilton előtt zár, vagy esetleg mindketten kiesnek a futam során, úgy ő lesz a 2021-es bajnokság győztese, ezzel megszerzi élete első F1-es világbajnoki címét.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: