DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Vettel: Nekem mindig Michael marad a legjobb

A négyszeres világbajnok saját rekordjaival kevésbé, példaképéével inkább törődik. Az egyéni és a csapatbajnokságról, sőt, még a múlt heti balszerencséjéről is kifejtette a véleményét.

Fordulatos versenyt hozott múlt héten a Szaúd-arábiai Nagydíj. Miközben a két vb-aspiráns csatározásának végül pontegyenlőség lett a végeredménye, a Red Bull ezidáig utolsó világbajnoka, Sebastian Vettel kis híján mindenkivel közelebbi barátságot kötött a futamon, és egy felejthető napot tudhatott maga mögött.

Amikor Abu Dhabiban, a csütörtöki médianapon – melyen a Formula.hu is részt vett – múltidézésre kérték, Vettel igyekezett inkább rövidre zárni a történetet. „Túl sok dolog történt. Azt hiszem, eléggé hátulról, de jól rajtoltunk, a piros zászlók után is. A nyolcadik helyig jöttünk fel, de a tempónk már nem volt meg ahhoz, hogy megtartsuk a verseny végéig. Yuki gyorsabb volt nálam, de ütköztünk, és megsérült az autóm. Aztán megint csattantam, utána pedig jött a megforgás Kimivel, és még több sérülést gyűjtöttem be. Utána már értelmetlenné vált minden, mert elvesztettük az esélyt a pontszerzésre” – kommentálta a múlt vasárnapot a német, aki arra a kérdésre, hogy a Jégemberrel megbeszélték-e az incidenst, a finn stílusában válaszolt: „Kicsit.”

Ezután, akárcsak a többi pilótának, neki is hallani szerették volna a szakvéleményét a bajnoki csatával kapcsolatban. Akármelyik esélyes is kerül ki győztesen, az nagy pillanat lesz a sport életében: Lewis Hamilton az F1 történetének legsikeresebb versenyzőjévé avanzsálhat, míg Max Verstappen révén a Red Bull 2013 után juthat vissza a csúcsra. Ha már valamelyik zavarja Vettelt, az inkább az előbbi tény. „Michael a hősöm, és emiatt valószínűleg nem örülnék neki, ha Lewis nyerne. De az igazság az, hogy mindkettejüknek erős szezonja van, az utolsó versenyre úgy utaznak, hogy bármelyikük megnyerheti a bajnokságot, szóval mindketten megérdemlik” – vélekedett a német.



Persze a „kedvezőtlen” forgatókönyv sem fogja elkeseríteni. „Örülnék, ha Michael rekordja megmaradna, de ha Lewis győz is, számomra mindig is Michael marad a legnagyobb. Lewis nyerhet akár még öt címet is, számomra semmin nem változtat majd. Jól kijövök Lewisszal, de azt akarom, hogy Max nyerjen, hogy Michael rekordja megmaradhasson. Ugyanakkor az eszem azt mondja, győzzön a jobb.”

Az általa elért eredmények azonban épp ennyire hidegen hagyják. A Red Bull boldogsága fontosabb számára, mint a saját dicsősége. „Nem érdekel. Különben is, a csapat rengeteget változott azóta, sokan elkerültek onnan, például én is. Jó lenne győzni látni őket. A konstruktőri bajnokságban nehéz dolguk lesz, mert az elmúlt versenyen pontokat vesztettek, de örülnék, ha ők lennének a bajnokok. Annyi szép emlékem van velük. Az egyéni bajnokságot tekintve mindkét pilóta megérdemelné, de konstruktőri szempontból én közelebb állok a Red Bullhoz, mint a Mercedeshez. Az én rekordjaim pedig nem számítanak” – nyilatkozott elismerően egykori istállójáról Vettel.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: