DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 6. vasárnap
F1

Hamilton: Hiszem, hogy mindenki megfelelő módon akar nyerni

Nem fordít energiát az esetleges újabb ütközésről vagy kétséges felügyelői ítéletekről szóló párbeszédre a nyolcadik címére készülő brit, aki szeretné a lehető legjobban zárni az F1-es szezont.

Rekorddöntést jelentő nyolcadik világbajnoki címéért száll harcba a hétvégi Formula-1-es Abu Dhabi Nagydíjon Lewis Hamilton: mivel jelenleg pontegyenlőség van közte és Max Verstappen között, ami a hollandnak kedvez, ehhez a britnek több vb-egységet kell gyűjtenie riválisánál vasárnap. Persze sokakban felmerül a korábbi incidenseket látva, hogy esetleg egy ütközéssel is eldőlhet az utóbbi évek legkiélezettebb világbajnoki versenyfutása – ennek kapcsán a Formula.hu részvételével zajlott csütörtöki sajtótájékoztatón egymás mellé ültetett riválisoktól meg is kérdezték, hogy csökkentené-e a végső siker értékét mindez. Verstappen válasza után Hamilton így reagált:

„Nem igazán tudok mit ehhez hozzátenni. Nyilván nem tudom irányítani a körülöttem lévő dolgokat. Csak arra tudok hatással lenni, hogy miképp készülök fel” – mondta el a Mercedes pilótája, aki utána hozzátette, hogy nem is igazán foglalkozik azzal, hogy esetleg nem fair módon dőlhet el a versengés:

hamilton-abudhabi-pressconf-2021-dppi



„Őszintén szólva, nem fordítok energiát erre. Azért vagyok itt, hogy a lehető legjobb munkát végezzem ezzel a hihetetlen csapattal. Egyáltalán nem gondoltuk, hogy fej fej mellett érkezhetünk meg az utolsó futamra. Elképesztő felzárkózást produkált együtt a csapattal. Remek helyzetben voltunk az előző néhány versenyen, és ugyanezzel a fókusszal vágunk neki a mostaninak is. Nem pazarolunk energiát olyasmikre, amelyek nincsenek az irányításunk alatt” – nyilatkozta, később ugyanezt megfogalmazva az esetleges kérdéses felügyelői ítéletek kapcsán is.

Hamilton arra is reagált, hogy a Michael Masi versenyigazgató által kiadott jegyzetek alapján akár pontlevonással is sújtható a hétvégén a sportszerűtlen magatartás: „Először is, történt már ilyesmi a múltban is. A felügyelők eddig nem tették meg az elővigyázatossági lépéseket, amit most, szóval szerintem ez így rendben van. Remélhetőleg nem lesz szükség rájuk, lehet egy nagyszerű versenyünk és továbbléphetünk. De nem igazán van erről véleményem, azért vagyok itt, hogy elvégezzem a munkámat, és nem igazán akarok találkozni a stewardokkal, ha ők nem akarnak velem” – tette hozzá félig nevetve.

A 36 éves pilóta Dzsiddában az egyik előzési kísérlete és Verstappen agresszív védekezése után „őrültnek” nevezte a Red Bull-os ellenfelet, de vajon ezt „csak úgy” mondta vagy komolyan aggódik a holland stílusa miatt? „Amikor ott vagyunk a verseny közben, a pillanat hevében és az adrenalin hatására sok dolgot mondunk. Úgy vélem, versenyzőként mind őrültek vagyunk abban, amit csinálunk és amilyen kockázatot vállalunk.”

„Hiszek benne, hogy mindenki, aki itt van, nyerni szeretne, és szeretném hinni, hogy mindenki a megfelelő módon akarja ezt elérni” – tette hozzá egy másik kérdésre válaszolva Hamilton, aki Verstappenhez hasonlóan nem érzi szükségét annak, hogy a hétvége során külön leüljenek egymással megbeszélni, mit szabad és mit nem a pályán: „Számomra minden világos, nincs változás. Én sem gondolom, hogy le kellene ülnünk. Ahogy Max is mondta, volt néhány remek versenyünk, voltak incidensek is persze, de remélhetőleg tanultunk ezekből.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: