DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. május 4. szombat
F1

Alonso: Max érdemli ezt a bajnokságot

A kétszeres spanyol világbajnok szerint ugyan a Mercedes becsülettel megdolgozott idén a konstruktőri címért, a pilóták közül Max Verstappen emelkedik ki toronymagasan.

Az elmúlt években ritkán maradt az utolsó futamra a bajnokavatás, ezúttal azonban nemcsak megtörténik ez, hanem a két vb-aspiráns ráadásul pontegyenlőséggel vág neki a finálénak. A nyolcadik világbajnoki címében reménykedő Lewis Hamilton már tapasztalt e téren, Max Verstappen azonban életében először küzd ekkora dicsőségért.

A végeredménytől függően három vagy négy világbajnoka lesz tehát a jövő évi mezőnynek is (Kimi Raikkönen, mint tudjuk, utolsó F1-es hétvégéjét teljesíti). A kialakult helyzet különlegességét a többi rutinos róka is élvezi, Sebastian Vettel mellett például Fernando Alonsót is lenyűgözi ez a szezon. Fejet hajt már most a két bajnokjelölt előtt.

„Mindannyian mások vagyunk, nem tudom pontosan, ők hogyan állnak ezekhez az utolsó pillanatokhoz, de úgy tűnik, rendben vannak, kiegyensúlyozottak. Mindketten elképesztően, hiba nélkül vezetnek, a határon autózva minden versenyen. Azt látjuk, hogy folyton ők az elsők-másodikak, mégpedig azért, mert egy másik szinten vannak. Fantasztikus látni, hogyan hajtják egymást” – lelkendezett Alonso a csütörtöki sajtónapon, melyen virtuálisan a Formula.hu is jelen volt.



Az év legnagyobb kérdése tehát végre eldől ezen a hétvégén, és a kétszeres világbajnok sem titkolta, mit látna szívesen. „Ez az utolsó verseny heves küzdelem lesz, az biztos. Kicsit függeni fog attól, milyen csomaggal érkeztek ide. A Mercedes az elmúlt időben mintha talált volna némi teljesítményt, megnyerték a legutóbbi néhány versenyt. De Max mindenki előtt jár egy lépéssel. Láttuk azt a kört is Dzsiddában – az Max érdeme volt, nem a Red Bullé. A Mercedes megérdemelné a konstruktőri bajnoki címet, mert az autójuk rendkívüli, de Max idén kiemelkedik mindannyiunk közül.”

Azt azonban tagadta, hogy ezzel azt jelentette volna ki, a Red Bull hollandját támogatja. „Nem favorizálom Maxot, egyszerűen csak azt mondom, hogy megérdemli. Tanácsra sincs szüksége. Ő és Lewis is nagyon felkészültek, elkötelezettek, gyorsak, profik, hiba nélkül, a határon vezetnek. Nagyon érdekes figyelni őket kívülről. Én nem vagyok benne ebben a csatában, szóval a saját csapatomat támogatom, ami most a konstruktőri ötödik helyért küzd, és épp előnyben van az AlphaTaurival szemben” – terelte a szót inkább saját hétvégéjére és céljaira.

Amit megannyi F1-rajongó nem szeretne, az az, hogy bármiféle szankció beleszóljon a döntőbe. Az utóbbi időben mindkét vb-aspiránsnak meggyűlt a baja a felügyelőkkel, de az egész évet figyelembe véve sem zárható ki semmi. Alonso, aki idén az FIA egyik legfőbb kritikusává lépett elő, már enyhébben fogalmazott velük kapcsolatban, annyit erősítve meg, hogy túlzásokat senki sem látna szívesen. „A versenybírók mindig a legjobb döntést próbálják meghozni. Néha kérünk tőlük némi pontosítást, néha túl keménynek találjuk az ítéletüket. Például a hátsó szárny megérintéséért kiszabott komoly pénzbüntetés furcsa volt. Mi, versenyzők csak következetességet szeretnénk, tudni, hogy pontosan mit tehetünk meg és mit nem. De mindig tiszteletben tartjuk a döntéseket.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: