DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Kiderítette a katari defektek okát a Pirelli

Legalábbis az eddigi vizsgálatok során arra jutottak, hogy nem konstrukciós probléma, hanem a rázókövek által jelentett terhelés vezetett a többeknél jelentkező gumihibához két héttel ezelőtt.

A Formula-1-es Katari Nagydíjon négy versenyzőnél is gumiproblémák jelentkeztek: Valtteri Bottasnak, Lando Norrisnak, George Russellnek és Nicholas Latifinek egyaránt a bal első abroncsával adódott gondja. A Pirelli természetesen ígéretet tett a defektek okainak kivizsgálására, s a szaúdi hétvége pénteki napján közzé is tették annak első eredményeit.

latifi-defekt-katar-dppi



Bár a közleményük szerint még zajlik a vizsgálat, azt mostanra teljes mértékben ki tudták zárni, hogy gyártási hiba okozta volna a problémákat a gumiszállító számára ismeretlen losaili helyszínen. Ellenben arra jutottak, hogy vélhetően a rázókövek voltak a felelősek a történtekért:

„Az eddig találtak alapján a probléma forrását a gumik által a rázókövön töltött idő mennyisége jelentette, méghozzá nagy tempónál és számottevő oldalirányú és függőleges terhelés mellett, ami egyedi jellemzője a losaili pályának” – olvasható a Pirelli közleményében. „A komoly igénybevétel, amelyet a rázóköveken való haladás jelentett, s amelyet a verseny előtti adatokból nem tudtunk felmérni, károsította a gumi konstrukcióját, ami nyomásvesztéshez vezetett a belső oldalfalon, ami néhány másodperc után a struktúra összeomlását eredményezte.”

A Pirelli hangsúlyozta, hogy a vizsgálat eredményeit mind az FIA-val, mind a csapatokkal megosztották.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: