DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

A rázókövekre gyanakszik a Mercedes

Négy pilótának is a bal első gumija lett defektes a Katari Nagydíjon, ez pedig többek között a Mercedesnek is keresztbe tett. Az istálló vezető pályamérnökének van egy elképzelése az okokról.

Bár nem volt túl jó versenye Valtteri Bottasnak, a finn pilóta defektjének köszönhetően értékes pontokat veszített a Mercedes, ami később még okozhat problémákat a világbajnoki címért vívott harc során. A Pirelli részéről előzetesen is számítottak rá, hogy az aszfalt jellege és a tempós kanyarok miatt komoly terhelést kaphatnak majd az abroncsok, de arra az F1 hivatalos beszállítója sem számított, hogy ekkora gondok adódhatnak.

Mivel többen is ugyanazzal a problémával szembesültek, ezért az olasz gumigyártó megerősítette, hogy vizsgálni fogják az esetet, a Mercedes részéről viszont sejtik, mi okozhatott ennyi defektet a katari futamon. Andrew Shovlin úgy véli a rázókövek miatt alakulhattak így a dolgok, ám nem azért, mert azok túl durvák lettek volna.



„Ez elég fura, mert a probléma valójában az, hogy a rázókövek elég simák és könnyen át lehetett futni rajtuk. Ilyenkor az első szárnyak nagyon alacsonyan vannak a talajhoz képest és lecsípik őket, ráadásul a gumikat is elég keményen eltalálják” – idézte Shovlint a Motorsport.

A szakember szerint a legutóbbi helyszínen a pilóták kénytelenek voltak kockáztatni, ha időt akartak nyerni, ehhez viszont sűrűn használniuk kellett a rázóköveket.

„Bizarr módon, ha ezek agresszívebbek lennének, valószínűleg könnyebb lenne az autók és a gumik számára, de az is tény, hogy rájuk lehetett menni és így volt a leggyorsabb. Ez annyit jelent, hogy ezt be kellett vállalni, ebben rejlett a legnagyobb kockázat” – tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: