DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

„Több szerencsével Verstappen mostanra már bajnok lenne”

Mára túl erős lett a Mercedes ahhoz, hogy normál körülmények között a holland győzedelmeskedjen. Persze az esélyt ettől még nem vesztette el, de valami olyanra lenne szüksége, amije eddig nem volt.

Míg Mexikóban még Max Verstappen szerezte meg játszi könnyedséggel a futamgyőzelmet, addig az elmúlt két hétvége, Brazília és Katar világbajnoki riválisa, Lewis Hamilton dominanciájáról szólt. Ugyan a két istálló között egész évben ide-oda billegett a mérleg és összességében egálban voltak, úgy tűnik, a hajrára a Mercedesnek egy leheletnyivel több ereje maradt.

Ez pedig Verstappennek a lehető legrosszabb hír. Ugyan bizonyos forgatókönyvekkel már a következő, utolsó előtti futamon bajnokká avathatják, erre nagy összeggel sem ő, sem csapata, de még az F1-es közösség sem fogadna. Nyolc pont előny a „felébredt oroszlán” ellen már-már semennyinek tűnik.



Persze a fordulatok bármikor jöhetnek, úgy a pályán, mint azon kívül; a mögöttünk hagyott két verseny büntetései még magukat az érintetteket is váratlanul érték, és ki tudja, hoz-e még egyebet a jövő. A Red Bull által felvetett hátsó szárny kérdés például még továbbra sem tisztázott. Az egykori Formula-1-es pilóta, Ralf Schumacher szerint azonban ez vajmi keveset segít a csapatnak, és nem érdemes erre alapozniuk.

Ugyanis az Ezüst Nyilakat nem ez teszi gyorsabbá. „Katarban megint láthattuk, hogy a Mercedes éppen elég gyors, és nincs szükségük csalásra. Nem hinném, hogy bármelyik csapat is tudatosan megszegné a szabályokat. Ha a határokat feszegeted, akármi tönkremehet, és utána a sötétben tapogatózol. Arról van szó, hogy a Mercedesnek most stabilabb a csomagja” – vélekedett a német.

Verstappent jelenleg esélytelennek tartja a végső győzelemre, ahhoz szerinte sok szerencsére lenne szüksége, ami az év eddigi részében nem igazán volt neki. „Max mindent belead, és bizonyítja, hogy mennyire jó. De normál körülmények között esélye sincs. Talán ha a szerencse, ami eddig elkerülte, most mellé áll, akkor igen. Ha már a szezon elejétől lett volna neki, akkor mostanra már világbajnok lenne.” Schumacher a csapattársak elenyésző segítségnyújtását is kulcsfontosságúnak tartja abban, hogy most ott tartunk, ahol, vagyis hogy a holland előnye a kényelmestől messze áll, fordítva pedig, hogy Hamilton még mindig nem vette át a vezetést.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: