DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 27. szombat
F1

Norris: Ez nagyon veszélyes volt sokunk számára

Lando Norris kijelentette, azoknak a váratlan gumiproblémáknak, amelyeket ő és több versenyző is elszenvedett Katarban, egyszerűen nem szabadna megtörténnie. A fiatal brit szerint ma többen is veszélybe kerültek az abroncsok miatt.

A Pirelli erre a hétvégére a C1-es, C2-es és C3-as abroncsokat hozta magával. Ezek kínálatuk legkeményebb keverékei, amelyekkel úgy gondolták, a csapatok meg tudnak küzdeni a gyors és kanyargós pályával. Többen azonban áldozatául estek az abroncsoknak, ugyanis minden előjel nélkül kaptak defektet és kerültek veszélyes, illetve tehetetlen helyzetbe. 

Lando Norris egyike volt annak a négy pilótának, akik alatt teljesen váratlanul durrant ki a gumi a verseny valamely pontján. A brit sorstársa ezúttal Valtteri Bottas és a Williams-páros, George Russell és Nicholas Latifi volt.

Norris elmondta, semmi jelét nem érezte annak, hogy a gumija hamarosan kidurranna, ezért távolról sem elégedett a Pirelli által biztosított keverékekkel. „Ennek egyszerűen nem szabadna megtörténnie! Ha van ott egy fal vagy bármi, veszélyesebb szituációba is kerülhettünk volna” – hangsúlyozta a fiatal mclarenes. „Nem számítasz arra, hogy az abroncs felrobban, különösen a keménynél! Nem is mentünk még olyan sokat az etapban, körülbelül a huszadik körnél jártunk, a gumiknak azonban ennél sokkal többet kellene kibírniuk” – szögezte le.



Mint elmondta, természetesen minden pályán vigyázni kell az abroncsokra, mert azok mindenhol elkopnak, de nem számolnak vele, hogy hirtelen teljesen elenged. „Ez nagyon veszélyes volt ma sokunk számára. Ilyennek nem szabadna megtörténnie. Jobbá kell tennünk a gumikat, mert ez nagyon veszélyes ránk nézve. Sokat kockáztatunk minden alkalommal, és ha nem tudunk vezetni F1-es autót egy pályán, akkor mit tehetünk? Továbbra is képesnek kell lennem vezetni az autómat!” – fejtette ki Norris.

A McLaren brit pilótája végül vissza tudott zárkózni a középmezőnyhöz és pontot is szerzett, de ugyanez nem mondható el Valtteri Bottasról, aki először visszahajtott a bokszba kerékcserére, a verseny későbbi szakaszában viszont a csapat utasítására feladta a versenyt. A finn hasonlóan vélekedett az incidensről, ő sem számított rá, hogy defektje lesz. 

„Nem igazán tudom, mi történt. Nem volt semmi figyelmeztetés, sem vibráció, a tempó egyenletes volt. Egyszer csak megtörtént. Kezdetben azt hittem, a szél erősödött fel a főegyenesben, mert úgy éreztem, az autó oldalra húz. Aztán vettem észre, hogy defektet kaptam az első kanyarban, a legszerencsétlenebb pontot, közvetlenül a bokszkijárat után.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: