DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Binotto: Kiderült, hogy jó ötlet a fordított rajtrács

Lewis Hamilton interlagosi felzárkózása a bizonyítéka, hogy a sprint esetében működőképes lenne a fordított rajtrács, véli a Ferrari csapatfőnöke. Daniel Ricciardo továbbra is elhatárolódik a koncepciótól.

A 2022-es szezonban az ideihez képest duplaannyi, hat sprintfutamos hétvége is lesz, de még nem eldöntött, pontosan milyen szabályok szerint. Lehetséges, hogy nem a sprint fogja meghatározni a rajtsorrendet, hanem önálló futam lesz, amelyért több pont jár. A Ferrari merész ötlete, hogy legyen fordított rajtrácsos a verseny – a csapatfőnök szerint Lewis Hamilton felzárkózása a Sao Pauló-i Nagydíj szombatján az utolsóról az ötödik helyre igazolja a fordított rajtrácsos formátumot.

„Őszintén így gondolom, annyi előzés volt, olyan élvezetes volt az a verseny. Szerintem komolyan fontolóra kell vennünk, mégpedig nyilvánvalóan a sprintfutamra vonatkozóan. Látni, mi történt, szerintem még csak nem is vita tárgya” – állt ki határozottan a koncepció mellett a Motorsport.com-on idézett Mattia Binotto.



Nem mindenki osztja azonban ilyen lelkesen az elképzelést. Az oldalon szintén idézett Daniel Ricciardo a McLarennél úgy gondolja, ez a formátum csorbítaná a győzelem értékét:

„Ne értsenek félre, a nézők számára izgalmasabbá tette a futamot, hogy Lewis hátulról indult. A sprinten gyakorlatilag Lewis fordított rajtrácsról kezdett. Nem is lehetne ennél izgalmasabb, mégis kitartok amellett, hogy egy győzelemnek győzelemnek kellene lennie. Tudom, csak a sprintről van szó, amely kevésbé értékes, de így is azt gondolom, hogy a legjobb versenyzőnek kell átszelnie a célvonalat első helyen. Ha valakinek csak azért sikerült, mert utolsó helyre kvalifikált, de a pole-ból indult, nem tudom, mennyire érezne elégedettséget. Én továbbra is távol tartanám magam a fordított rajtrácsos ötlettől” – mondta Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: