DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alpine-szerződést kapott az F2 nagy tehetsége

Csatlakozik egy Formula-1-es csapathoz Oscar Piastri – egyelőre tartalékversenyzőként. A Formula-2-t újoncként vezető ausztrál célja, hogy 2023-ben már versenyezzen.

A Formula-2 bajnoki éllovasa, Oscar Piastri eddig is kötődött a francia márkához, ugyanis az Alpine versenyzői akadémiájának tagja, a gyártót képviselve vezeti újoncként a pontversenyt, és esélyes rá, hogy a Formula-3 tavalyi bajnokaként a másodosztályt is megnyerje. Pazar teljesítménye révén felmerült neve a még kiadó Alfa Romeo-ülés lehetséges tulajdonosaként is, kedden azonban eldőlt, hogy 2022-ben csak tartalékpilótaként lesz jelen az F1-ben.

A csapat kora reggel kiküldött sajtóközleményben hirdette ki, hogy a 20 éves ausztrál lesz hivatalos tartalékja – ezt a pozíciót jelenleg Danyiil Kvjat tölti be. Készenléti szerepe mellett kiterjedt tesztprogramot fog végezni az enstone-i székhelyű istállóval.



„A következő lépés számára az lesz, hogy tartósan jelen legyen a nagydíjhétvégéken, így teljesen beilleszkedjen a versenycsapatba, megtanulja, mi az elvárás egy F1-es versenyzőtől, és ha lehetőség teremtődik, készen álljon” – mondta el Laurent Rossi, az Alpine vezérigazgatója. „Oscar előléptetése az Alpine versenyzői akadémiájának sikerét emeli ki, amely a motorsport egyik legjobb fiatal versenyzői programja.”

„A tartalékversenyző pozíció a következő lépés célomhoz, hogy versenyülést szerezzek 2023-ban” – hangsúlyozta Piastri, hogy a tanulóév után már versenyezni szeretne. „Az alacsonyabb szériákban az elmúlt pár évben bizonyítottam, és úgy érzem, már készen állok a Formula-1-re. Rendkívül hálás vagyok az Alpine-nak a támogatásért. Két sikeres szezont töltöttünk együtt az akadémiában, és hisznek bennem, ezért ajánlatták fel ezt a következő lépcsőfokot, még nagyobb jövővel kilátásban.”

A Formula-2-es szabályok kimondják, hogy a címvédő bajnok nem lehet a mezőnyben, így elképzelhető, hogy ha Piastri megnyeri a sorozatot, a 2022-es évben nem fog versenyezni egy bajnokságban sem, kizárólag tartalék- és tesztpilóta pozícióját tölti be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: