DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Esős időmérő és hűvös várhat a mezőnyre Brazíliában

A legutóbbi interlagosi futamhoz képest hűvös és kissé szeles időjárás várható a hétvégi Sao Pauló-i Nagydíjon, amelynek pénteki időmérő edzését akár némi zápor is megzavarhatja.

Brazíliában vendégeskedik a hétvégén a Formula-1 mezőnye, ahol gyakran megkavarja a lapokat az időjárás. Nos, előfordulhat, hogy az idei Sao Pauló-i Nagydíjon is hasonló lesz a helyzet – méghozzá elsősorban azért, mert viszonylag hűvös időre lesz kilátás.

felho-interlagos-dppi



A RaceFans.net szaklap által megosztott előrejelzés szerint pénteken lesz a leghűvösebb, mindössze 17 fok lehet a maximum, ami jelentősen alacsonyabb hőmérséklet, mint a 2019-es 26 fok. Ráadásul a sprint miatt aznap délutánra (itthoni idő szerint estére) előrehozott időmérőn akár némi csapadék is hullhat: most 60 százalék esély van az esőre.

Szombaton már némileg oszladozni fog a felhőzet, így akár a 19 fokot is elérheti a levegő hőmérséklete, eső pedig nem valószínűsíthető, így száraz sprintre van kilátás. A körülmények pedig vasárnapra is javulni fognak, ekkor már 21 fokot is elérheti a hőmérő higanyszála.

S hogy miért lehet fontos a hűvösebb idő az F1-es világbajnoki harc szempontjából? Nos, Andrew Shovlin, a Mercedes vezető pályamérnöke nemrég úgy nyilatkozott, hogy felhős-hűvös időben ők lehetnek előnyben, míg melegebb időjárás esetén a Red Bull javára billenhet a mérleg nyelve – azaz az edzések inkább a címvédőnek kedvezhetnek, a futamra viszont fokozatosan eltolódhatnak az esélyek az energiaitalosok javára. Már amennyiben lehet hinni az idén már sokszor boruló papírformának.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: