DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Alonso-FIA harc: Csak fair versenyzést szeretnénk!

Két hete, Austinban megint az FIA célkeresztjébe került a szabálytalankodó Fernando Alonso, aki lassan beletörődik a szélmalomharcba a versenybírókkal. Inkább továbblépne már.

Nem mondható békésnek Fernando Alonso visszatérő éve; a 2021-es szezonban eddig talán a spanyol hadakozott a legtöbbet az FIA-val a furcsa szabályértelmezések és a kettős mérce miatt. Az USA Nagydíjon az Alpine pilótája mindkét Alfa Romeóval kalamajkába keveredett, a kérdéses, pályán kívüli előzést mutatták be oda-vissza.

Az Alonso-Raikkönen esetet, melyben a finnt nem kötelezték a manőver utáni helycserére, a versenyigazgató, Michael Masi Mexikóban meg is szeretné beszélni, Alonsónak azonban egyáltalán nem fűlik ehhez a foga. Kezdi lassan feladni, hogy neki bármikor igaza lehet, és a saját részéről nem is tervez megszólalni a versenyzői eligazításon, amikor az FIA-s majd szóba hozza ezt.

Szerinte valami teljesen magától értetődőt próbálnak megtárgyalni, aminek nem sok értelmét látja. „Ha a pályán kívül előzöl, normális esetben visszaadod a pozíciót. Ha ezt a témát felhozzuk az eligazításon, ugyanezt a választ fogjuk kapni” – nyilatkozta a csütörtöki médianapon – a Formula.hu részvételével – a kétszeres világbajnok, aki emlékeztetett arra a focis hasonlatra is, amivel már korábban példálózott.



Úgy véli, az előző versenyhétvégén voltak ennél fontosabb történések is, amiket nem ártana bővebben megvitatni. „Nyitott vagyok bármire, amit mondanak, de most pont az történik, amit el szerettem volna kerülni. Sok más megbeszélnivalónk is lenne holnap, például az első kör. A külső ívről eltüntették a bukkanókat a korábbi problémák miatt, és három-négy autó szélesebben is fordult. Szívesen beszélnék azokról az autókról” – kritizált Alonso.

Arra is felhívta a figyelmet, hogy a pályától nagyban függ az, hogy mik történnek rajta, és milyen végkimenetellel, és ezt is számításba kell venni. „Nyilván a válaszok mindig építő jellegűek és pozitívak. Mindannyian annyira fair módon szeretnénk versenyezni, amennyire csak lehet. Megpróbáljuk az összes problémát kezelni, de néha nem a versenyzőn vagy a versenyen magán múlik, hanem a pálya természetéből adódik. Szocsiban mindig több lesz az ilyen gond, mint Silverstone-ban. Igyekszünk együtt dolgozni, és találni egy jobb megoldást, hogy fair showt adhassunk mindenkinek” – fogalmazott a spanyol, aki tagadta, hogy a frusztráltság beszélne belőle.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: