DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. október 10. csütörtök
F1

Wolff: A Mercedesnél nincs helye tapló zseniknek

Nagy az összhang a Mercedes és hétszeres világbajnoka között, de ez nem mindig volt így. Az első években Toto Wolff helyretette Lewis Hamiltont, amikor rossz fényt vetett a csapatra. A főnök a múltban kétszer majdnem kispadra ültetett egy versenyzőt, amiért nem tisztelte a Mercedes alapelvét – ma is megtenné.

Mikor Lewis Hamilton 2013-ban a Mercedeshez érkezett, 28 éves volt, jelentősen fiatalabb és éretlenebb, mint jelenleg, nyolc esztendővel később. A brit pilóta többször önfejűen viselkedett, de Toto Wolff egyértelműsítette, hol a helye: a Mercedesnél egy egyén sem előbbre való a csapatnál.

„Ez a Mercedes, nálunk nincs helye tapló zseniknek. Még egy szupersztár versenyzőnek is tiszteletben kell tartania a csapat értékeit. Lewisszal már nyolc éve együtt vagyunk. Nem egy arrogáns, vásott kölyök, hanem érett versenyző, aki hét világbajnoki címet nyert, ebből hatot velünk” – mondta a Daily Mailnek a csapatvezető.

„Néha szemeteskukák vagyunk a versenyző számára. Az autóban nagyon frusztrálttá és érzelmessé tud válni az ember, hiszen 300 km/h sebességgel versenyez, esőben, amikor nincs elképzelése a futam összképéről és olyan döntésekről, melyekbe nem lát bele. A korai években ilyenkor helyretettem Lewist. Nagyon fiatal volt még, nekem pedig egyértelműsítenem kellett, nem fogom hagyni a versenyzőnek, hogy befeketítse a csapatot. Ezen azonban már hosszú ideje túlléptünk” – idézte fel azt az időszakot Wolff, amikor Hamilton hajlamos volt elragadtatni magát a csapatrádióban.



„Ennek ellenére a jövőben sem hezitálnék, ha egy versenyző rossz színben vagy elfogadhatatlanul beszélne a csapatról. Először belső körben foglalkoznék vele, viszont ha ez nem hozna eredményeket, akkor kivenném a versenyzőt az autóból. Igen, kispadra ültetném” – beszélt arról Wolff, mennyire szigorúan veszi elvét, miszerint első a csapat. Hozzátette: „Nem gondolom, hogy ez Lewisszal valaha megtörténne. Ő igazi csapattag, nem egy szerződő, aki jön és megy, hiszen 2013 óta együtt vagyunk már. Nagyon jól ismerjük egymást, rengeteg a bizalom és tisztelet.”

Az osztrák elárulta, a múltban többször is majdnem megtörtént, hogy a csapat alapelvének megsértése miatt szankciót alkalmazott egy versenyzővel szemben. Akkoriban Hamilton és társa, Nico Rosberg nem tartották tiszteletben a játékszabályokat.

„Közel voltam hozzá, hogy kispadra ültessem az egyik versenyzőt, mikor Lewis és Rosberg csapattársak voltak. Kétszer is, 2014-ben és 2016-ban. Azt mondtam, 48 órán belül eldöntöm, melyiküknek kell félreállnia. Ma sem tudom, melyikük lett volna. De ez már régi történet. Manapság, tekintve a kapcsolatunk Lewisszal, elképzelhetetlen, hogy ilyesmi történjen” – mondta Wolff. Figyelembe véve, milyen szoros volt a világbajnokság az említett két szezonban a brit és a német között, a Mercedes a bajnoki cím sorsát dönthette volna el azzal, ha egyik versenyzőjét nem engedi autóba ülni, büntetésként az incidensekért. Nem így történt, ezért egyenlő számú versennyel 2014-ben Hamilton, 2016-ban pedig Rosberg került a Formula-1 trónjára.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: