DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

F1-főnöke szerint vissza fog térni a Honda

Csalódott a japán motorgyártó év végi távozása miatt Masashi Yamamoto, de örül, hogy utolsó idényükben a vb-címért harcolhatnak – és azt sem zárja ki, hogy később újra feltűnnek az F1-ben.

A Honda tavaly ősszel jelentette be váratlanul, hogy a 2021-es szezon végén, azaz mindössze hét évvel a legutóbbi visszatérésük után máris kiszállnak a Formula-1-ből. Az időzítés már csak azért is meglepő, mert éppen idén jutottak olyan szintre az erőforrásukkal, hogy a Red Bull-lal és Max Verstappennel harcban tudnak lenni a világbajnoki elsőségért. Masashi Yamamoto, a japánok F1-es főnöke éppen ezért csalódott is, de megérti a Honda vállalati döntését:

yamamoto-honda-redbull-austin-2021



„Személy szerint csalódott vagyok, hogy kiszállunk” – nyilatkozta Yamamoto a formul1.nl portálnak. „Ugyanakkor a Honda Racingnél megértjük, hogy autógyártóként a Hondának el kell köteleződnie a karbonsemlegesség mellett. Ezt a folyamatot fel kell gyorsítani, ezért született ez a döntés. Mindazonáltal a jó hír, hogy mi végig a teljesítményre koncentráltunk, idén pedig a vb-címért küzdhetünk. Nagyszerű, hogy ez lehetséges az utolsó szezonunkban. Ez azt mutatja, hogy végül kifizetődnek az erőfeszítéseink.”

A szakember már csak azért is sajnálja, hogy rövidesen távoznak az F1-ből, mert szoros és jó kapcsolatot alakított(ak) ki a partnereikkel, beleértve a Red Bullt és annak csapatvezetőjét, Christian Hornert is. Nem beszélve Verstappenről, akiről nem először beszél elismeréssel Yamamoto: „Az eredmény nyilván látható, de amúgy is nagyon különleges. A rajongók imádják, Japánban is rengeteg Max-szurkoló van, Honda-ikonnak számít ott.”

A Honda F1-es projektvezetője egyébként nem tartja kizártnak, hogy a jövőben újra feltűnjön a márka a száguldó cirkuszban: „Személy szerint azt gondolom, a Honda vissza fog térni a Formula-1-be. A helyzet az, hogy a Hondának most arra kell koncentrálnia, hogy karbonsemlegessé váljon és felgyorsítsa ezt a projektet. Ha ez jól sikerül, szerintem egyértelműen vannak olyan emberek a vállalaton belül, akik szeretnének visszatérni az F1-be.”

A kapcsolat egyébként az idei esztendő után sem szakad meg a Honda és a Red Bull között – arról, hogy milyen folyamatok is zajlanak a háttérben, az Autósport és Formula Magazin jövő héten megjelenő friss számában részletesen is olvashattok.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: