DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Palmer: Kissé bizarr, ami a Red Bullnál megy

A világbajnoki csatában eddig is igyekezett mindkét csapat mindent bevetni, az USA Nagydíj pedig a Red Bullnál újabb példát hozott erre. Az erejüket is mutatja ez.

Újabb komoly küzdelmet vívott egymással Austinban Max Verstappen és Lewis Hamilton. Ugyan valódi, kerék a kerék elleni csatára kevésbé került sor közöttük, a győzelem sorsát mégiscsak az utolsó pillanatban döntötték el. Stratégiai harc volt ez, az egész versenyen át.

Nem csak közöttük zajlott ez, Verstappen ugyanis csapattársa, Sergio Perez mozgósítását is kérte, hogy a brit ellenfelet ezzel korábbi kiállásba kergessék. Ennek a „csapatutasításnak” nem lett túlságosan utóhangja, a jelenleg az F1 hivatalos oldalán szakértőként tevékenykedő egykori pilóta, Jolyon Palmer szerint azonban mindenképpen érdekes.

„Az, hogy egy versenyző megpróbálja diktálni a csapattársa taktikáját, eléggé szokatlan, de a Red Bull, ahogy azt kellett, a bokszba hívta Perezt, arra kényszerítve ezzel Hamiltont, hogy kövesse. Tudjuk, hogy a Red Bull, tisztán az egyéni világbajnoki címre fókuszálva időről időre feláldozza Perezt. Már Silverstone-ban is, amikor a pontszerző helyeken kívül autózott, csak azért hívták kerékcserére, hogy megfussa a leggyorsabb kört és elvegye Hamiltontól az extra pontot” – emlékeztetett Palmer az F1 oldalán megjelent írásában.



Szerinte ez tökéletesen árulkodott Verstappen és az egész csapat hozzáállásáról. „Elég bizarr csapaton belüli dinamikát jelez, ha a vezető pilóta ilyeneket kezd el javasolni a rádión, de ez is csak azt mutatja, hogy Verstappen mennyire céltudatos most. Úgy cselekszik, mintha már lett volna ilyen helyzetben, és meglenne a tapasztalata ahhoz, hogy nagy nyomás alatt is jól olvassa a versenyt és a megfelelő döntéseket hozza. A komplett csapat, a csapattársát is beleértve, egy irányba húz. Ez már akkor is nyilvánvaló volt, amikor Perez nem bonyolódott csatába Verstappennel az első körben.”

Bár a holland a pontokat tekintve és lélektanilag is előnyben van, Palmer mégsem tudna egyértelmű vb-esélyest megnevezni öt futammal a vége előtt. Úgy vélekedik, várjuk csak ki a végét. „Verstappen pesszimista volt Törökország után, azt gondolva, a Mercedes felgyorsult. Ez pillanatok alatt megfordult. 12 pontos előnye van, a legtöbb, amennyivel bárki vezetett Silverstone óta, és a következő helyszín Mexikó, ami a Mercedes Achilles-sarka. Ennek tetejébe Hamiltonnál még ott lóg a levegőben egy újabb motorbüntetés is. Tökéletes versenyzéssel Verstappen most még egyszer megerősítette a helyét vb-favoritként, és ha idén megnyeri a bajnokságot, egy olyan versenyre mint Austin valószínűleg világbajnoki vezetésként fogunk visszatekinteni. De még ezzel sincs vége. Abból kiindulva, milyen bajnokságunk volt eddig, biztos vagyok benne, hogy várható még néhány csavar Abu Dhabi előtt.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: