DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Nem volt képes elvenni a Red Bull Perez dobogóját

A csapat a bokszba rendelhette volna Sergio Perezt, hogy egy futam végi etappal elvegye a leggyorsabb kör pluszpontját Lewis Hamiltontól – ez azonban brutális lett volna a versenyzővel szemben Christian Horner szerint.

Az USA Nagydíjon aratott győzelem után Max Verstappen már 12 pontos előnnyel vezeti a világbajnokságot Lewis Hamilton előtt. A különbség lehetne egy ponttal nagyobb is, ha nem a második Hamilton szerzi meg a leggyorsabb körért járó plusz bajnoki egységet. A Red Bull dönthetett volna úgy, hogy Sergio Perezt felhasználja ennek érdekében: ha az utolsó pár körben kihívják és lágy keveréket tesznek az autójára. Egyszer már alkalmaztak ilyen taktikát, a Brit Nagydíjon, ahol a középmezőnyben levő Perez felzárkózását áldozták be azért, hogy elvegye a leggyorsabb kört Hamiltontól.



Az USA Nagydíjon azonban nem néhány pontba, hanem a dobogós helyezésbe került volna a késői kiállás: a mexikói Charles Leclerc mögé esett volna vissza a kerékcserével. A Red Bull nem akarta top 3-as eredménytől megfosztani pilótáját.

„Brutális lett volna, ha a bokszba hozzuk Checót és elvesszük tőle a dobogót” – mondta a Motorsport.com-nak Christian Horner. „Leclerc nyilvánvalóan túl közel volt hozzá. A csapat pozícióját nézve is jobb volt, hogy Checo több pontot szerzett. Ezért így döntöttünk” – emlékeztetett arra is, hogy a konstruktőri pontokat szintén sem előtt kell tartani.

Az ivóvíz hiányában futam végére kiszáradó Perez szezonja negyedik dobogós helyezését szerezte Austinban, kiérdemelve a csapatfőnök dicséretét: „Abból, ahogyan menedzselte a versenyt, látni lehetett, hogyan nőtt az önbizalma. Ez már sorban a második versenye a dobogón, és most jön a hazai futama. Kezdi megtalálni a formáját, ami az évnek ebben az időszakában kritikus fontosságú számunkra” – mondta Horner.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: