DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 29. hétfő
F1

Alonso: Hamarabb is visszavonulhattam volna

Fernando Alonso a mezőny második legkorosabbja, de még mindig ég benne a tűz. Alapvetően nem bán semmit eddigi karrierjében, de van, amit alakíthatott volna másképp.

Hasonlóan Michael Schumacherhez vagy épp Kimi Raikkönenhez, akivel az USA Nagydíjon parázs csatát vívott, Fernando Alonso karrierjében is volt néhány F1-mentes év. A kétszeres világbajnok 2018-ban döntött a visszavonulás mellett, ám két évnyi más kategóriában versenyzés után visszatalált a száguldó cirkuszba.

Éppúgy harap is, mint korábban, az említett Raikkönen-csata mellett például a Lewis Hamilton elleni hungaroringi jelenetsort is felidézhetjük. Persze az F1-es út nem alakult mindig fényesen, a McLarennél például komolyan megszenvedett az utolsó években, ez is késztette váltásra. Ettől függetlenül nem érzi úgy, hogy bármi miatt szomorkodnia kellene.

„Nem bánok semmit. Egyáltalán” – nyilatkozta az austini hétvégén a L’Equipe francia szaklapnak. Aztán valamit mégis talált, amin változtatna, ha visszapörgethetné az időt. „Talán valami mégis van. Túl későn szálltam ki. Hamarabb kellett volna otthagynom a Formula-1-et. Most már könnyű mondani, de nem kellett volna 2018-ig várnom. 2015-ben vagy 2016-ban is visszavonulhattam volna, két évvel korábban, hogy kipróbáljam a Dakart és a WEC-et. Már 2015-ben gondolkodtam rajta, de kellett egy kis idő hozzá. Talán túl sok.”



Ettől függetlenül mindkét kategóriával tett egy próbát, a 2020-as Dakart összetettben a 13. helyen zárta, a 2018-as Le Mans-i 24 órást pedig csapattársaival, Sebastien Buemivel és Nakadzsima Kazukival meg is nyerte. Alonsónak régi vágya, hogy megszerezze a „Triple Crownt”, amihez már csak az Indy500-győzelem hiányzik.

Az Alpine spanyolja nemcsak a pályán harcos még mindig, a sportban uralkodó viszonyokra is előszeretettel hívja fel a figyelmet. Most ismét a figyelem középpontjában van a Raikkönen-eset miatt, de korábban azzal is nagy port kavart, hogy részrehajlással vádolta az FIA-t. Alonso ezen a hozzáálláson sem tervez változtatni. „Mindig is harcoltam az igazságtalanságok ellen. Ebben nincs semmi újdonság, a múltban ugyanez volt. Mindig van némi következetlenség a nemzetiségek alapján, a büntetéseket és a szabályok alkalmazását tekintve. Emlékszem, amikor a Red Bull ellen küzdöttem a világbajnoki címért, akkor, amikor nagyon hajlékony volt az első szárnyuk, és öt vagy hat versenyt nyertek, mielőtt betiltották. Akkor, 2012-ben három ponttal vesztettem el a világbajnokságot” – idézte fel az egyik legfájóbb esetet a világbajnok.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: