DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Bottas még a győzelemről sem tett le

Újabb büntetése miatt nem fogja a legjobb helyről kezdeni a futamot, az első szabadedzést magabiztosan uraló Valtteri Bottas azonban még mindent lehetségesnek tart.

A Mercedes finn pilótája remekül nyitotta az egy év kihagyás után visszatérő USA Nagydíj hétvégéjét: az első szabadedzésen ő volt a leggyorsabb, és ugyan Lewis Hamiltonnak csak 45 ezredet adott, a harmadik Max Verstappen előtt már majdnem egy teljes másodperc volt az előnye. A gyakorlás közben aztán jött is az információ, hogy Bottas Monza és Szocsi után hat héten belül harmadjára mehet hátrébb a rajtrácson, megbízhatósági okok miatt ugyanis újfent motorcserére volt szükség.

A legutóbbi futamon győzedelmeskedő finn a hírek ellenére egyáltalán nem nyilatkozott pesszimistán, ami talán nem is meglepő, hiszen például Olaszországban is a dobogóig ért fel a rajtbüntetés után, ami sokkal nagyobb volt, mint most. Ezúttal csak a belső égésű motort cserélik, így a veszteség is minimális.



„Sajnos megint be kell vállalnunk a büntetést, de ez most kisebb, mint máskor, csak öt rajthely. Biztos, hogy innen még lehet jó versenyem. A legfontosabb számomra a versenytempó, erre próbáltunk fókuszálni ma, különösen a második szabadedzésen. Még mindig sok munkánk van a beállításokkal, nem könnyű vezetni az autót. Olyan, mintha néhány helyen a pálya tapadást veszített volna, így nem igazán volt meg az egyensúly” – nyilatkozta a pénteki program végén, megerősítve, hogy valóban nem ugyanolyan az aszfaltcsík, mint ahogy 2019-ben ott hagyták. Bottas úgy látja, öregszik az aszfalt, és a hőmérséklettel is megküzdhetnek még.

Ami pedig az ellenfeleket illeti, velük is. A Red Bull Sergio Perez révén a második edzésre visszatalált az élre, de Bottas bízik a saját versenyképességükben. „Azt hiszem, jó autónk van. Ma az élen elég szoros volt, talán mi hátra is léptünk egy lépést a második szabadedzésen, mivel, mint mondtam, a hosszabb etapokra koncentráltunk. Kétség sem fér hozzá, hogy holnap is szoros lesz” – vélekedett. Vasárnap sem készül éppen sétagaloppra, de egyáltalán nem írná le az esélyeit. „Elég sok munkánk van még, ez nem kérdés. Meg kell néznünk, mi a legjobb, amit tehetünk. Nyilván versenyeznem kell majd más autókkal, előznöm kell. De fel szeretnék állni a dobogóra, és a győzelemért küzdeni” – tűzte ki a célokat a futamra Bottas.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: