DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
Élő cikkek

Ez történt az USA Nagydíj második edzésén

A második szabadedzéssel folytatódik a program az Egyesült Államokban. Az első edzésen a Mercedesek voltak a leggyorsabbak, tartsatok velünk és lássuk változik-e a helyzet Austinban.

Köszöntjük kedves olvasóinkat! Hamarosan kezdetét veszi az USA Nagydíj második szabadedzése. Az első edzésen Valtteri Bottas volt a leggyorsabb Lewis Hamilton és Max Verstappen előtt. A két Mercedes fölénye igazán nagy volt, a Red Bull holland pilótája már majdnem egy másodpercet kapott. Az első tréningről készült összefoglalónkat itt találják. 

Annyi már biztos a vasárnapi rajtrácsot illetően, hogy Valtteri Bottas, Sebastian Vettel és George Russell is büntetéssel számolhat motorcsere miatt. 

Szintén érdekesség még ezen a hétvégén, hogy több olyan pilóta is van, aki különleges sisakfestést hozott. Készítettünk erről egy nagyszerű galériát, melyet érdemes végig lapozni. 

Továbbra is nagyon meleg van Austinban. A levegő hőmérséklete 29, az aszfalté pedig 38 fok. 

Zöldre váltott a bokszutca lámpája, vagyis ezzel kezdetét vette az USA Nagydíj második szabadedzése. 

Viszonylag hamar jönnek az első tapogatózó idők, jelenleg Perez az élen 1:35.883-al, mögötte Bottas, Verstappen, Hamilton és Sainz tartózkodik az első ötben. 

Verstappen és Hamilton máris egymásra talált! Kicsit vívott egymással a két rivális, akik a célegyenes elején nem igazán értették meg egymást. 

Jelenleg szinte mindenki a közepes keveréken van kint. A Pirelli erre a hétvégére a kínálat közepéről választott, a 2-es, 3-as, 4-es keverékeket hozták el a mezőny számára. Időközben Perez, Bottas, Verstappen, Hamilton, Norris a sorrend a legjobb öt között. 

Valami gond van Nyikita Mazepin sisakjával. Az orosz pilóta arra panaszkodott menet közben, hogy könnyezik a szeme. 

Kicsit csendesebb időszak van most, mindössze nyolc versenyző köröz a pályán. 

Lassan a lágy gumikkal is elkezdenek próbálkozni a pilóták, aminek megvan az eredménye. Valtteri Bottas került az élre 1.35.360-as idővel, Lance Stroll pedig két tizedes hátrányban a második. Hamilton náluk is gyorsabb volt, de törölték a körét, mert túl szélesre vette a 19-es kanyart. 

Úgy tűnik továbbra is egész jól mennek a Ferrarik. Charles Leclerc a negyedik helyre jött fel, Perez pedig időközben átvette a vezetést egy 1:34-es idővel. 

Jönnek még időmérős próbálkozások, így elég gyorsan változik a lista. Így állunk az edzés első fele után: 

Úgy tűnik jó napja van eddig az Alfa Romeo csapatának. Az első edzésen mindkét versenyzőjük az első tízben volt és Giovinazzi most is a 10. pozícióban tartózkodik. 

Időközben Mazepin panaszkodik. Az egyik Aston Martin került mellé belső ívre az 1-es kanyarban. 

Néhányan még a lágy abroncsokat használják, de kezdenek visszatérni a közepesek is. Úgy látszik lassan vége lesz az időmérős szimulációknak. 

A jelenlegi kiosztás a gumik tekintetében 14 perccel a leintés előtt. 

Belül vagyunk az utolsó tíz percen és valóban elkezdődtek a versenyszimulációk, így pedig a korábbi sorrend sem fog már változni valószínűleg. 

Időközben Esteban Ocon panaszkodik arra, hogy valami hozzáér a lábához a pilótafülkében. Korábban már Leclerc is panaszkodott hasonlóra. 

Alonso hibázik a végére! Durván kettő perccel a vége előtt koccolta le a falat a spanyol pilóta. 

Nagy gondot nem okozott az incidens, Alonso könnyen visszatért a bokszba. 

Itt a vége! A nagy Mercedes fölénnyel véget érő első szabadedzés után, helyi idő szerint délután már változott a kép és Sergio Perez volt a leggyorsabb. A mexikói mögött Lando Norris végzett a második és Lewis Hamilton a harmadik helyen. 

Giovinazzi a 10. helyen zárt végül, a boksz bejáratát viszont nem sikerült eltalálnia. 

Íme a végeredmény. A köridők szempontjából szorosan alakult a második gyakorlás, az első kilenc pilóta ugyanis egy másodpercen belül volt Perezhez képest. 

Ez volt a második gyakorlás élő közvetítése, a folytatás holnap 20:00-tól a harmadik szabadedzéssel. Köszönjük a figyelmüket, a viszontlátásra!