DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Coulthard Vettelről: Én csak azt mondom, amit látok

Az egykori F1-es pilóta, David Coulthard védi a Sebastian Vettelről megfogalmazott kritikáit. A skót egyértelművé tette: ő csupán elmondja, amit szakértőként, illetve kommentátorként lát és tapasztal.

Miután a 2000-es évek közepén berobbant a Formula-1-be, Vettel rendre döntötte meg a rekordokat és szerzett négy világbajnoki címet a Red Bull-lal. A turbóhibrid éra elején azonban egy kevésbé sikeres csapatváltással, hat szezonon keresztül sem tudott világbajnoki címet szerezni, annak ellenére, hogy többször is a dobogó legfelső fokán állhatott a Ferrarival.

Az olasz istállónál töltött utolsó szezonjában egyetlen futamot sem nyert és számos hibát vétett, így a csapat a négyszeres világbajnokot végül a spanyol Carlos Sainzra cserélte. 2021-re végül az Aston Martinhoz szerződött és Lance Stroll csapattársaként kezdte meg az első szezonját a Ferrari nélkül.

„Seb rekordjai kivételesek. Pályafutása elején nagyon gyors volt és teljesen megérdemelten nyert ennyi világbajnoki címet” – kezdte a Kronen Zeitung osztrák lapnak adott interjújában Coulthard. „Nem így festett azonban a Ferrarinál töltött idő alatt, és most, az Aston Martinnál sem.”



A skót manapság szakértői, kommentátori feladatokat lát el a Formula-1 háza táján, aminek velejárója a pozitív mellett a negatív kritika megfogalmazása is. Mint elmondta, ezt Vettel sajtóreferense olykor szóvá teszi. „Seb soha nem beszélt velem erről, de a sajtóreferense néhányszor megkeresett; ismerem őt korábbról, a Red Bull-os időkből. Britta (Roeske) eljött hozzám és azt mondta: „Nem vagy valami kedves Sebastianhoz”, mire én azt kérdeztem: „Britta, mit látsz, amit én nem?” – idézte fel Coulthard.

A tizenháromszoros futamgyőztes szerint a felállás egyszerű: „Csak azt mondom, amit látok. Seb legtöbbször a csapattársa mögött volt a Ferrarinál, és nagyjából hasonló a helyzet az Astonnál is. Amikor nyert, azt mondtam: „Hű, hihetetlen, ez a fickó egy nyerőgép!”, ám amikor veszített, megjegyeztem, hogy „Ez csalódás!”.

A Formula-1-ben tizenöt szezont teljesítő skót úgy véli, a kritika együtt jár a versenyzői szereppel. „Értem én, tudom milyen pilótának lenni. Az emberek tesznek rá, ha valami pozitívat mondasz, arra viszont már nem, ha negatívat.”

Összefoglalva gondolatait, Coulthard elmondta, nem igazán tudja, mégis mit mondhatna Sebastian Vettelről. „A Formula-1-ben versenyez. A pályán kívül arra biztat mindannyiunkat, hogy szedjünk szemetet és biciklizzünk. Őszintén, nincs szükségem rá, hogy ő mondja meg nekem ezeket. Enélkül is csinálom mindkettőt!” – zárta gondolatait a volt F1-es.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: