DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 18. csütörtök
F1

Alonso „varázsló”, és veszélyes lehet jövőre

Nem járt még le a kétszeres világbajnok ideje a Formula-1-ben, ezt már jelenlegi kollégái is sokat hangsúlyozták, de egykori F1-esek is úgy gondolják, jó az öreg a háznál.

Fernando Alonso visszatérése a nyugdíjból igazi szenzáció volt, és egyelőre nem is lehet azt állítani, hogy rossz döntés volt visszacsatlakoznia a száguldó cirkusz vérkeringésébe. Amellett, hogy szókimondó stílusával igyekszik az F1 problémáira rávilágítani, a pályán sem látszik rajta a kora. Idén már többször produkált említésre méltó rajtokat, a kerék a kerék elleni küzdelemben sem fárad el, és a szezon egyik legjobb előzőjeként komoly csatában van Sebastian Vettellel az év végi különdíjért.

A spanyolt legfőképpen negyvenedik születésnapja idején sokan illették elismerő szavakkal a társak közül, de az F1-es közvéleményt is lenyűgözte, hogy még mindig mit tud. Egykori versenytársát, Mark Webbert is hasonlóképp meggyőzte, hogy van még benne bőven potenciál. Az ausztrál az F1 egyik podcastjében méltatta a kétszeres világbajnokot.

„Fernando remekül vezet. Megvan-e benne az a két tized, ami Max és Lewis esetében igen? Nem hiszem. Megvan-e benne a tudás, hogy hogyan rakjon össze egy versenyt? Hihetetlen. Ez a srác még mindig varázsló, ezt mind tudjuk” – fogalmazott Webber, majd néhány példát is hozott rá, miért gondolja így. „A rajtjai… imád helyezkedni az autóval az első szektorban. Ha visszanézzük az összes belső kamerás felvételét, mindig ott szimatol valahol a külső íven. Mindig ott van, ahol ez nagyon kockázatos manőver lehet.” Kockázatos talán, figyelemre méltó biztosan, az FIA látóterébe is emiatt került ugyanis a legtöbbször (innen a kritikái is).



Az ex-F1-es néhány emléket is felelevenített, azt példázva, hogy Alonso mennyire hatékony versenyző volt már korábban is. „Találkoztunk néhányszor a pályán, szóval tudtam, hogy hol lesz majd. Ő az utolsó ember, akit két órán keresztül a tükrödben szeretnél látni. Az igazat megvallva, nagyon tiszta múltja van a kerék a kerék elleni csatákat tekintve. Nyilván Melbourne-ben volt az a balesete Gutierrezzel, az az igazán nagy a hármas kanyarban. De általánosságban véve nincs benne túl sok balesetben.”

Szerinte, mint mindenkinek, a spanyolnak is megvannak a maga erősségei, és ezek olyannyira nem koptak még meg, hogy Webber 2022-ben is komolyan számolna vele. „Amikor mögötted van, remekül megtalálja a módját, hogy nyomást gyakoroljon. Ahogy pedig láthattuk Budapesten is Lewis-zal, ha megpróbálod megelőzni, ő az, aki a legjobban keresztülhúzza a számításaidat. Mindent összezavar és folyamatosan változik. Meglátjuk, hogy megy majd jövőre az új autóval, érdekes lesz, az biztos. Most ott van, ahol van, jó munkát végez, ez nem kérdés. De jövőre lenyűgöző lesz. Ha egy rakétát kap, veszélyes lehet” – jósolta Webber.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: