DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hat sprint, háromnapos hétvégék jöhetnek jövőre

Az F1 Commission szerdai ülésén a hírek szerint a 2022-es naptár mellett eldöntötték, hány futamon rendeznek sprintet, viszont a nagydíjak programját négy helyett három napba sűrítik.

Szerdán ülésezett az F1 Bizottság, amely kapcsán az FIA rövid közleményt adott ki a tárgyalt témákat illetően. Az egyik fő pont a 2022-es versenynaptár bemutatása volt, amelyet pénteken fogadhat el a Motorsport Világtanács, s amelyet ugyanaznap közzé is tehetik. A Formula.hu és a RaceFans.net egybecsengő információi szerint már csak egyetlen kérdőjel van a menetrendet illetően: meg tudják-e rendezni a Kínai Nagydíjat vagy sem. Utóbbi esetben Imola ugorhat be a helyére – ugyanakkor Sanghaj is tartalékos maradhat egy másik kieső futam esetére.

f1-start-dppi-isztambul-2021



Egyeztettek emellett a Belga Nagydíj körüli viták folyományaként arról, hogy a jövőben hogyan kezeljék az időjárási vagy egyéb okokból rövidített versenyeket. Ennek kapcsán korábban arról lehetett hallani, hogy elsősorban a hétvége időtervéhez és a futam kezdési időpontjához nyúlhatnak hozzá.

Természetesen szó volt még a sprintekről is. Bár az FIA közleménye szerint a harmadik, brazíliai sprintkvalifikáció után döntenek a továbbiakról, de a RaceFans.net úgy tudja, hogy megállapodás született arról, hogy jövőre hat fordulón alkalmazzák ezt a formátumot – ami nagyjából megegyezik Stefano Domenicali korábbi nyilatkozatával.

A RaceFans.net szaklap szerint arról is döntés született – s erről ugyancsak vannak információi lapunknak is –, hogy 2022-től kezdődően négy- helyett háromnaposak lesznek a nagydíjhétvégék, azaz törlik a csütörtöki médianapot, így a versenyzők péntek délelőtt állhatnak a sajtó képviselői elé. Kérdés, hogy mindez esetleg módosítja-e a konkrét pályaprogramot is, hiszen jelenleg helyi idő szerint 11:30-kor kezdődik az első szabadedzés.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: