DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Norris: A hetedik hely volt a legjobb, amit elérhettünk

Azok után, hogy két héttel korábban kis híján győzni tudott Szocsiban, az F1-es Török Nagydíjon nem találta a ritmust a McLaren pilótája, aki azonban a haloványabb eredmény ellenére sem csalódott.

Zsinórban a második hetedik helyezést könyvelhette el Lando Norris, az Orosz és a Török Nagydíjakon elért eredmény között azonban ég és föld volt a különbség: míg Szocsiban csak a hajrában bukta el a győzelmet egy rossz döntéssel és a megérkező esővel, Isztambulban egész hétvégén nem volt az igazi a McLaren tempója, s ez a vizes pályán rendezett futamon sem változott. A fiatal pilóta szerint ebben a versenyben most ennyi volt:

norris-mclaren-isztambul-1



„Nagyon trükkös verseny volt, egyszerűen a körülmények roppant nehézzé tették. Mennyire nyomjuk a gumiknak, mennyire ne, mikor álljunk ki a bokszba…” – nyilatkozta Norris a Formula1.com honlapnak. „Ide-oda mozgott a gumik teljesítménye, mert gyakorlatilag slickké koptak az intermediate-ek. Ez nagyon jó egy rövid ideig, amikor a pálya száradófélben van, de túlságosan is slick abroncsokká válhatnak, azokhoz viszont még túl vizes volt az aszfalt, szerintem mindenki látta, amikor Sebastian ezt megmutatta. Szóval rendkívül nehéz volt, könnyű volt hibázni, megforogni. De így is jó napot zártunk: a hetedik hely nem hangzik a legjobban, de szerintem ez volt a legjobb, amit elérhettünk.”

Norris ugyan a hajrában utolérte Pierre Gaslyt, s vele együtt a francia előtt nem sokkal haladó Lewis Hamiltont és Charles Leclerc-t, de a brit nem érezte esélyét az előrelépésnek: „Az utolsó néhány körben közelebb kerültünk Pierre-hez, Lewishoz és Charles-hoz, de úgy vélem, alapvetően lehetetlen volt előzni. Mármint nyilván lehetséges volt, de ha nagyjából hasonló tempót futtok és mindannyian gyorsak vagytok, akkor nagyon nehéz. Amikor utolértem Pierre-t, sokkal gyorsabb voltam, de nagyon sok volt a felkavart levegő, ami különösen akkor kritikus, ha minden tapadásra szükséged van, éppen ezért túlságosan is küszködtem miatta. Szóval próbálkoztunk, de szerintem a hetedik hely volt elérhető most.”

A McLaren másik versenyzője, Daniel Ricciardo a 13. helyen zárt a rajtrács végéről startolva. Ezzel a wokingiak előnye jelentősen csökkent a negyedik és nyolcadik pozíciót begyűjtő Ferrarival szemben a konstruktőri vb-tabellán: a két istálló között hét és fél pont mindössze a differencia hat futammal a vége előtt.

 
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: