DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Tost: Sokat segíthet Tsunodának Verstappen példája

Franz Tost úgy gondolja, Tsunodának hasznára válhat, ha figyelemmel kíséri Verstappen fejlődését. Az AlphaTauri csapatfőnöke gyakran és szívesen hozza fel példaként a holland esetét.

A Red Bull számára az AlphaTauri csapatfőnöke a legideálisabb személy arra, hogy utánpótlás-programjuk keretein belül a tehetséges pilóták korai F1-es karrierjét támogassa. Így volt ez Max Verstappennel 2015-ben, de Tost nevelte ki Pierre Gaslyt és Alex Albont is, most pedig teszi ugyanezt Yuki Tsunodával.

A Tost szárnyai alatt nevelkedő japán újonccal csupán az a probléma, hogy bár alapvetően tehetséges és gyors, gyakran összeomlik a versenyhétvégék elején. Mindezek ellenére, és attól függetlenül, hogy csapattársával, Pierre Gaslyval szemben jelentős teljesítményhiánnyal küzd, a fiatal pilótát 2022-re is megtartja a csapat annak reményében, hogy érettebbé válhat a vezetése és többször szerezhet majd pontokat.

A csapatfőnök szerint Verstappen hasonlóan éretlen volt, amikor 2015-ben, mindössze 17 évesen csatlakozott a Formula-1-hez, ám most, hat évvel később fej-fej mellett versenyez a hétszeres világbajnokkal, Lewis Hamiltonnal. A hollandé egy olyan példa, amelyet Tost viszont szeretne látni Tsunodánál is. Szerinte az a titok, hogy Verstappenhez hasonlóan, ne akarjon minden áron a leggyorsabb lenni.



„Max mindig a legjobb akart lenni már a szabadedzéseken, ezzel pedig növelte a hibázás lehetőségét. Később rájött, ha ezt elengedi és másképp építi fel a hétvégéit, azzal előrébb juthat. Pontosan ez a döntő pont a fiatal tehetségeknél” – kezdte Tost a holland Motorsport.com-nak. „A napokban épp erről beszélgettünk Yukival. Ő is mindig a leggyorsabb akar lenni már az első edzésen, de emiatt összeomlik. Túl sokat kockáztat a Q1-ben egy olyan autóval, amely könnyedén ott lehetne akár a Q3-ban is.”

Tost szerint mindenkinek magának kell megtanulnia és kitapasztalnia ezeket a dolgokat, ám ez egy hosszú tanulási folyamat, az pedig a versenyző kvalitásaitól függ, hogy ez az időszak meddig tart. „Én aztán mondhatom, hogy ne kockáztasson túl sokat az első edzésen, de semmi haszna. Saját magának kell megtapasztalnia ezt. Ugyanakkor a valódi felismerés csupán egy idő után jön meg az F1-ben. Minden versenyzőnek szüksége van néhány évre, hogy igazán elkapja a Formula-1 fonalát, és képes legyen kihozni magából a legtöbbet” – fejtette ki a csapatfőnök.

Mint elmondta, Verstappennek sikerült gyorsan átlendülnie ezen az időszakon, míg Tsunodánál ez valószínűleg egy hosszabb folyamat lesz. „Ezen az időszakon minden pilóta keresztülmegy, de ez a fejlődés része, amely folyamathoz pedig én magam is ragaszkodom. Max gyönyörűen keretbe foglalta ezt” – zárta gondolatait Tost.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: