DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Hivatalos: Katarban versenyez az F1 idén

A 22 nagydíjból álló versenynaptár utolsó üres mezőjét is betöltötték: ami eddig is nyílt titok volt, ma megerősítést nyert: 2021. november 21-én megtartják az első Katari Nagydíjat.

A Formula-1 augusztus 28-án adott ki egy új versenynaptárat, tükrözve a Japán Nagydíj nem sokkal korábbi törlését. Ebben az eredetileg tervezett 23 nagydíj helyett összesen 22 verseny szerepelt, egészen pontosan versenyidőpont: a november 19-21-i hétvége helyszíne helyett a „bejelentése vár” megjegyzés szerepelt. Ugyanakkor az F1-es média tényként kezelte, hogy ez a verseny a Katari Nagydíj lesz a losaili pályán, így a szezon arab triplával zárul.



A hivatalos megerősítésre egy hónapot kellett várni: szeptember 30-án érkezett a bejelentés a Formula-1-től, hogy a széria valóban a közel-keleti államban versenyez 20. állomásként. Katar 2023-tól kezdődőden 10 évre szóló szerződést írt alá, így hosszú távon a versenynaptár része marad, ám a közlemény szövegezése alapján a helyszín nem feltétlenül Losail lesz. A 2022-es szezon kimarad, jövőre az ország a Labdarúgó-világbajnokság megrendezésére koncentrál. További információ a Katari Nagydíjról, hogy a futam vasárnap 18 órakor rajtol, alkonyati kezdéssel az Abu Dhabiban megszokotthoz hasonlóan.

A Losail International Circuit a főváros, Doha közelében eddigi MotoGP-versenyeknek adott otthont, szintén villanyfényben: a gyorsaságimotoros-világbajnokság 2004 óta folyamatosan szerepelt már a pályán. Nemzetközi autóversenyt ritkábban tartottak a pályán, kivétel a WTCC 2015-2017 között, valamint a GP2 Asia 2009-ben, melynek egyik futamát Sergio Perez nyerte, az egyedüli, aki a jelenlegi mezőnyből versenyzett Katarban.

A 2021-es szezon hátralevő nagydíjai:

Október 10. Török Nagydíj
Október 24. USA Nagydíj
November 7. Mexikói Nagydíj
November 14. Brazil Nagydíj
November 21. Katari Nagydíj
December 5. Szaúdi Nagydíj
December 12. Abu Dhabi Nagydíj

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: