DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

10 másodperc és 2 büntetőpont járt Stroll manőveréért

Lance Stroll 10 másodperces büntetést kapott az Orosz Nagydíjon történt ütközés miatt, melynek másik elszenvedője Pierre Gasly volt. A kanadai kis híján csapattársát is kiütötte.

Stoll a 8-as kanyarban az AlphaTauri hátsó részébe rohant bele, amikor esni kezdett az eső és a pilóták kétségbeesetten próbálták a pályán tartani autójukat sima gumikon. Gasly megpördült és egy teljes 360 fokos forgást követően végül tovább tudott haladni, ám Stroll nem úszta meg az esetet büntetés nélkül. A tíz másodperc mellé még két büntetőpontot is bezsebelt. Így összesen nyolc van neki, ami aggasztó, hiszen az eltiltáshoz csupán tizenkettőre van szükség, és hátra van még a szezonból hét futam.

„A felügyelők meghallgatták a 18-as autó vezetője (Lance Stroll), a 10-es autó vezetője (Pierre Gasly), továbbá a csapat képviselőinek álláspontját, majd ezen információk és a videófelvételek alapján megállapították, hogy a 18-as autó sofőrje a hibás a 8-as kanyarban történt eset miatt” – olvasható az FIA jelentésében. „A felügyelők tudomásul vették a 18-as autó sofőrjének indoklását, – miszerint a körülmények rendkívül csúszósak voltak, különösen úgy, hogy régi, kemény gumiabroncsokon közlekedett –, majd megállapították, hogy ennek ellenére is a vezető felelőssége az, hogy biztonságosan térjen vissza a pályára. Ez esetben viszont erre nem volt tekintettel, és nem vette figyelembe, hogy másik két autó is van a közelben.”



Stroll jó versenyt futott és a legjobb nyolc között autózott az incidens előtt, ám végül ő is az eső áldozatává vált azzal, hogy nekicsapódott a falnak és Gasly mögé került, ami végül az elhibázott, büntetést érő manőverhez vezetett.

Az Aston Martin pilótájának nem ez volt az egyetlen kifogásolható megmozdulása a verseny során, ugyanis korábban Sebastian Vettelt a falhoz nyomta, amikor a német előzni próbálta őt. Az esettel kapcsolatban Stroll azt mondta, egyáltalán nem látta közeledni csapattársát. „Nem láttam őt, csak próbáltam a pályán maradni. Szerencsére nem történt komoly baj, csak összeértünk.” 

Strollnak egyébként jól indult a versenye, hiszen egy erős rajtot követően feljutott a negyedik helyig, lehagyva Daniel Ricciardót és Lewis Hamiltont. A kaotikus futamon végül tizenegyedikként intette le a kockás zászló, ami miatt érthetően csalódottnak érezte magát, hiszen a jó kezdés ellenére sem sikerült pontot szereznie. „Kár azokért a pontokért. Azt hiszem, megszerezhettem volna őket, ha egy körrel hamarabb tesszük fel az intereket. Ez szégyen. A végén eléggé küzdöttem a gumikkal, forgalomba is kerültem, így ez sem segített” – zárta gondolatait a kanadai.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: