DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 16. kedd
F1

Brawn örül a változásoknak

Idén is új dolgokkal kísérletezik a Formula-1 és folyamatosan próbálnak alakítani a megszokott formátumokon. Ross Brawn kifejezetten örül ennek, szerinte jó irányba halad a sportág.

Elég sok változáson ment keresztült az F1 az elmúlt esztendőkben, mióta a Liberty Media lett az új tulajdonos. A sportág új és jellegzetes főcímet és ehhez passzoló főcímzenét kapott, megváltozott a logó, létrehozták a rajongói zónákat, de olyan dolgokon is változtattak, mint például a hétvégék lebonyolítása.

Utóbbival korábban nem igazán mertek kísérletezni a Formula-1-ben, ám nem is olyan régen új kezdési időpontok születtek, valamint a menetrend sem maradt teljesen a régi, az idei évben például a sprintkvalifikációs formátummal próbálkoznak, melyet Silverstone-ban és Monzában már élesben is láthattak a nézők, ha pedig minden a terv szerint alakul, akkor Interlagos lesz a következő helyszín, ahol ezt bevetik. A sportigazgató, Ross Brawn szerint jó azt látni, hogy ilyen nyitottá váltak, hiszen ezzel egy egészen új korszak kezdődött meg a számukra.

„Nekem tetszik, hogy az F1 elkezdett megváltozni. Nyitottabb lett és az emberek a sporton belül sokkal inkább ennek az egészének az általános javát nézik, nem csak a saját személyes pozíciójukat. Azt nem tudom, hogy a sprint kvalifikáció különösebben segít vagy sem egyes csapatoknak vagy versenyzőknek. Azt hiszem, amikor bevezetsz egy kezdeményezést, néhány alakulat megnézheti, hogy ez az ő érdekükben van-e vagy sem és akkor nehezebbé válik a dolog, de szerintem ez nagyon bátorító volt” ─ idézte Brawn szavait a PlanetF1.



„Az F1 új világának többféle hatása van. A közösségi média robbanásszerűen elterjedt, öt évvel ezelőtt viszont még nagyon kicsi volt, aztán ott van Zandvoort, megtörtént volna ez öt évvel ezelőtt? Megvolt a lehetőségünk, hogy fejlesszük a pályát és volt egy promóterünk, aki mindezt megtette. Igazi csalódás, hogy Vietnam nem jöhetett létre, mert ez lett volna az első Liberty által tervezett pályánk, ami megmutatta volna, hogy milyen irányba akarunk haladni. Szaúd-Arábia viszont látványos lesz, így az együttműködés új világát láthatják majd."

A szakember úgy látja, kissé megnehezíti a munkájukat az, hogy a csapatok mindenre kézzel fogható bizonyítékot akarnak kapni.

„Azt hiszem, a csapatok azt akarják látni, hogy ezek a dolgok bizonyítékokon, elemzéseken és szimulációkon alapuljon, mert ez az a világ, amihez hozzászoktak. Amikor csak egy szobában ültek, ezt az időszakot megelőzően mindenkinek volt egy véleménye, de senkinek nem volt semmije, ami alátámasztotta volna azt. A mostani sprintkísérletünk után tényekkel ülhetünk le, persze lesz néhány szubjektív vélemény arról, hogyan kellene továbblépnünk, de legalább lesz egy csomó objektív információnk is, ami alapján megítélhetjük ezeket. Azt hiszem, ez az, ami engem izgat az F1-ben, szóval mindez elég biztató, ezért optimista vagyok a jövőt illetően” ─ tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: