DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Alonso: Veszélyes sem volt az ütközés

Egyes hangok szerint Lewis Hamilton életét a halo mentette meg Monzában, Fernando Alonso viszont más véleményen van: a silverstone-i ütközést sokkal kockázatosabbnak érezte, az olaszországi versenybalesetnek tartja.

Egy cikkünkben csokorba gyűjtöttük az Olasz Nagydíj legfőbb incidensét, a Verstappen–Hamilton ütközést követő véleményeket jelenlegi és korábbi pilótáktól: az 1996-os világbajnok, Damon Hill még a szándékosságot sem zárta ki a háromhelyes rajtbüntetéssel sújtott holland részéről. Pedro de la Rosa pedig a halónak köszönhető megmenekülésről beszélt: Hamilton sisakját a védőeszköz ellenére is elérte a Red Bull gumija, a hétszeres világbajnok nyakát fájlalta a baleset után.

Hozzájuk képest Fernando Alonso mérsékelt véleményt fogalmazott meg: szerinte egyik pilóta sem hibáztatható túlnyomórészt, az ütközést pedig korántsem tartja olyan veszélyesnek, mint azok, akik szerint életet mentett a glória.

„Nekem úgy tűnik, balszerencsés pozícióban voltak a kanyar vonala és a rázókő miatt. Az autó egy kicsit megugrott a rázón, összeértek a gumik, emiatt pedig az egyik autó felrepült” – idézi a RaceFans.net Alonso meglátását. „De alacsony sebességnél, 30-40 km/h-nál történt az egész, ebben nincs veszély, semennyi. Ezért nem hiszem, hogy ez a mai olyan nagy ügy volt. A silverstone-i, az talán igen, a mostani viszont csak egy sima versenybaleset.”



A spanyol rámutatott, hogy másoktól is láttunk nagyon hasonló kontaktokat az első sikánban, az ő esetükben azonban a körülmények szerencsésebben álltak együtt: „Lewis talán megpróbálta kikényszeríteni az egyes kanyarban. Max nem vágta le a kanyart, inkább kívül maradt, de így már nem lehet megcsinálni a kettes kanyart a belső íven. Mindketten azt tették, amit ilyen helyzetben tenni kell. Sajnos összeértek egymással.”

„Giovinazzi és Leclerc ugyanígy értek össze, Stroll és Perez szintén ugyanígy, az egyes-kettes kanyarkombinációban. Nekik azonban nem ütköztek össze a kerekeik, ezért nem lett ugyanez a végkimenetel. Az egyes-kettes kanyarban nehéz manővert végrehajtani, egyszerűen pechük volt, hogy a gumik összeértek” – magyarázta Alonso, hogy optimális esetben Verstappenék folytatni tudták volna a versenyt, ahogyan a másik két páros.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: