DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Perez: Ez még belülről is unalmas volt!

A Red Bull mexikóija egy újabb rosszul alakuló sprint után lesújtó véleménnyel van a formátumról. Csak reménykedhet, hogy holnap meg tudja mutatni a valós tempóját.

Silverstone-ban, amikor a sprintkvalifikáció debütált, Srgio Perez húzta a rövidebbet. Defektje miatt kerékcserére kényszerült, és a rövid versenyen az elvesztett pozíciókat már nem is tudta visszaszerezni. A második felvonásban, Monzában is folytatódott a balszerencséje ezzel a formátummal, így érthető módon még nagyítóval sem találna benne pozitívumot.

A mexikói csak a 9. helyen végzett, de még ezen a 18 körös sprinten is meggyűlt a baja mindennel és mindenkivel. Hátulról indulva nagyrészt Lance Stroll-lal vívott a pozícióért, ám mire áthámozta magát rajta, adhatta is vissza a helyet szabálytalan előzés miatt. Később vizsgálták is ezért, de a Red Bull meggyőzte a stewardokat, hogy pilótájuk ennél többet nem tehetett.

A sprintkvalifikáció utáni sajtótájékoztatón – a Formula.hu jelenlétében – Perezt először is erről az incidensről faggatták, ami nagyrészt elvette a kevés idejét is. Ő rövidre zárta, szerinte ha nem úgy kivitelezi a manővert, akkor mindketten összetörve végzik. „Nem volt hova mennem. Ha áthajtok a fekvőrendőrön, akkor a versenyemnek annyi, de az övének is, szóval ezért vágtam le a pályát. Aztán szóltak, hogy adjam vissza a pozíciót, és én ezt meg is tettem, amint biztonságos volt” – vélekedett az esetről a mexikói.



Nem csak ez bosszantotta azonban. Amikor már viszonylag előre figyelhetett, a saját versenyére, akkor sem a legkellemesebb gondolatok jártak a fejében. Egyszerűen sem vezetés közben, sem az autóból kiszállva nem látta értelmét annak, amit éppen csináltak. „Nagyon unalmas volt. Semmi nem történt. Nem látom, hogy ennek a sprintnek mégis mi az előnye. Elhiszem, hogy a nézők is unják, a versenyzők pont ugyanígy vélekednek.”

Miközben az F1, élén Ross Brawnnal és Stefano Domenicalival a sprintkvalifikációk önállósítását tervezi és a versenynaptár állandó részeként képzeli el, Perez úgy érzi, a sport tévúton jár ezzel az ötlettel. Szerinte amíg a jelenlegi szabályok vannak életben, nem érdemes ezt erőltetni, mert nem ad hozzá semmit a hétvégéhez. „A jelenlegi autókkal ahhoz, hogy előzz, szükség van némi differenciára az egyes autók között. Ehhez némi gumikopás szükséges. A jelen formában ez [a sprint] túl rövid, és alig használódnak a gumik. Talán a rossz pályákat is választottuk” – fogalmazta meg kritikáját.

A sprinten azonban túl vagyunk, így már a Red Bull-os is igyekszik a holnapra készülni. A hétvége eddig csapatának sem a megszokott remek módon alakult, de Perez mintha továbbra sem találná a formáját. Ennek ellenére úgy gondolja, nincs lemaradva Verstappentől, és itt, Monzában a szélárnyék szerepét hangsúlyozta, ami neki eddig nem igazán volt, mivel ő húzta azt csapattársának. A vasárnapot épp ezért várja is. „Csak az számít, hogy holnap mire leszünk képesek. Nagyon remélem, hogy a stratégia révén előrébb léphetünk. Várom már.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: