DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Gasly nem hibáztat senkit balesete után

Hatalmasat csattant, és már az első körben véget ért számára a sprintkvalifikáció, mégis úgy gondolja, ez benne van a pakliban. Gasly már rázná is meg magát, és menne tovább.

Csupán egy rövid sprintkvalifikáció volt a mai, mégis adott némi munkát a biztonsági autót vezető Bernd Mayländernek. Már az első körben a pályára kellett hajtania, miután Pierre Gasly nagy sebességgel a kavicságyon átszánkázva a falba csapódott.

A francia a rajt utáni helyezkedésben Daniel Ricciardóval ért össze, és pillanatok alatt meg is volt a baj: az első szárnya leszakadt és beszorult az autója alá, amely után már csak utasként várta, hogy megálljon. Szerencsére épségben szállt ki az AlphaTauriból, és a lelke sem sérült. A sprint utáni nyilatkozatakor csalódottság érződött rajta, düh vagy más negatív érzelem azonban nem.

Interjúadás közben megpróbálta felidézni, hogyan is történt a baleset. Minden másodpercek műve volt, és már nem tudott rá reagálni; próbált ugyan kanyarodni, hogy ne a fal felé száguldjon, de tehetetlen volt. „Éreztem, hogy összeértem Daniellel. Rögtön utána jelentettem is a csapatnak a rádión, hogy történt valami… és szó szerint abban a pillanatban az első szárny be is csúszott az autó alá, én pedig egyenesen a falba. 5-6 másodperccel az összeérés után történt” – idézte fel Gasly, aki ugyan látta a szikrákat az autóból, de akkor még nem gondolta, hogy a szárny súrolja az aszfaltot.

 

Szerinte a legijesztőbb az volt, hogy egyenesen tartott a korlát felé. „Egyértelműen nem túl kellemes érzés. Addig, amíg tudsz kanyarodni, és az irányításod alatt tartod az autót, rendben van. De amikor ekkora sebességnél éreztem az első szárnyat az autó alatt, próbáltam fordítani a kormányt, de csak mentem egyenesen, az nem volt túl jó. Jól vagyok, ez a legfontosabb, de nagyon csalódott, mert remek rajtunk volt.”

Nem csak ma járt azonban pórul, ez a kiesés holnapra is a mezőny végét jelenti a rajtrácson. Ennek ellenére a francia nem gondolja úgy, hogy háborognia kellene a szabályok miatt. Ugyanígy nem hibáztatja Ricciardót sem. A felügyelők szerint versenybaleset volt a kettejük között történt incidens, és ezzel Gasly is egyetért. Szerinte ezzel számolni kell. „Mindig arra számítasz, hogy az emberek egy bizonyos ponton fékeznek. Ő most korábban fékezett, mint vártam, de talán én is lassabban reagáltam. De számíthattam volna erre jobban. Nem tudom, hogy Maxra vagy valamelyik előtte állóra reagált-e. Mikor láttam, hogy fékez, én is a fékre ugrottam, de már túl közel voltam” – vélekedett.

A holnapra igyekszik fókuszálni, ami az utolsó helyről különösen küzdelmes lehet. Ma sem láttunk sok előzést, és az AlphaTauri pilótája sem vár olyan csodát, mint tavaly, amikor ő állhatott a dobogó tetejére. „Nagyon nehéz lesz. Láttuk, hogy Lewis is mennyire szenvedett Lando mögött, de az Astonok és az Alpine-ok is csak közel voltak, de nem tudtak előzni. Extrém nehéz lesz visszajönni. Megpróbálok mindent, hogy legalább egy pontot szerezzek” – zárta gondolatait. 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: