DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Bottas nyert szombaton, a McLarenek lesprintelték Hamiltont

A finn megkapta a sprintkvalifikáció első helyéért járó három pontot, de az Olasz Nagydíj rajtelsősége a mögötte célba érő Max Verstappené lesz – aki mellől Daniel Ricciardo indul az első sorból vasárnap.

Másodszor tartottak sprintkvalifikációt a Formula-1-ben, a szombati 16:30-as rajt után pedig pörögtek az események az első pár száz méteren. Lewis Hamilton a második rajtkockából három pozíciót is elveszített: nem csupán Max Verstappen, de mindkét McLaren – akik a közepesen kezdő Mercedesekkel és a hollanddal ellentétben lágy keveréken startoltak – is megelőzte.

Az első sikánnál a hatodikként startoló Pierre Gasly találta el Daniel Ricciardo hátsó kerekét, így az AlphaTauri első szárnya leszakadt, az autó pedig fékezhetetlenül a Curva Grande gumifalába ütközött. Másodpercekkel később a második sikánnál a csapat másik autója is bajba keveredett, Yuki Tsunoda ütközött Robert Kubicával – a lengyel forgott meg, de végül a japán járt rosszabbul, kereket kellett cserélnie. Az esetek következtében elkerülhetetlen volt a biztonsági autó.



Négy kör eltelt a távnak kiírt 18-ból, mikor folytatódhatott a verseny: Bottas vezetett Verstappen, Ricciardo, Norris és Hamilton előtt. A két Ferrari, Giovinazzi, Stroll és Perez következett az első tízben – az olasz kettő, a kanadai három helyezést is javított, Perez viszont Gasly kihullása ellenére is veszített egy pozíciót kilencedik rajtkockájához képest.

A sprintkvalifikáció előtt központi téma volt, hogy látunk-e csapatutasítást és helycserét a Mercedesnél. Ez végül fel sem merült Hamilton rossz rajtja miatt: Bottas végig kézben tartotta a 18 körös sprintet, másfél-két másodperces különbséget fenntartva Verstappenhez képest. A finn megkapta a három pontot, de motorcseréje és az ezért járó mezőny végi büntetés miatt a pole-pozíció a sprinten másodikként beérő Verstappené lett.

A félórás futam harmadik pozíciójában Daniel Ricciardo ért célba, aki Bottas büntetése értelmében a második helyről rajtolhat vasárnap 15 órakor. Csapattársa, Lando Norris végzett a negyedik pozícióban, Lewis Hamilton pedig hiába üldözte honfitársát, egy pozíciót sem tudott visszanyerni a rajtnál elveszített három helyről: ötödik lett, így csupán negyedikként kezdheti a vasárnapot a monzai favoritként kikiáltott Mercedesszel.

Leclerc, Sainz és Giovinazzi befutottak az első nyolcban. Az első kört leszámítva csak a mezőny sűrűjében történt akció: Perez végül megelőzte Strollt a kilencedik helyért (és nyolcadik rajtkockáért), de a mexikóinak volt egy furcsa, vizsgált megmozdulása: első próbálkozása során levágta a sikánt, mégis Stroll előtt maradt, amíg a csapat nem figyelmeztette őt. Végül felmentették Perezt, aki így a nyolcadik rajtkockából kezdhet vasárnap.

A rajtrács utolsó sora szokatlanul néz ki: a sprintkvalifikáció vesztese, Gasly kiesése miatt a 19. helyről kezd, rajtbüntetése miatt pedig a pénteki és szombati nap leggyorsabbját, Bottast az utolsó rajtkockába száműzik.

A sprintkvalifikáció eredménye:

  Versenyző Csapat Idő/hátrány
1 Valtteri Bottas MERCEDES 27:54.078
2 Max Verstappen RED BULL RACING HONDA 2.325
3 Daniel Ricciardo MCLAREN MERCEDES 14.534
4 Lando Norris MCLAREN MERCEDES 18.835
5 Lewis Hamilton MERCEDES 20.011
6 Charles Leclerc FERRARI 23.442
7 Carlos Sainz FERRARI 27.952
8 Antonio Giovinazzi ALFA ROMEO RACING FERRARI 31.089
9 Sergio Perez RED BULL RACING HONDA 31.680
10 Lance Stroll ASTON MARTIN MERCEDES 38.671
11 Fernando Alonso ALPINE RENAULT 39.795
12 Sebastian Vettel ASTON MARTIN MERCEDES 41.177
13 Esteban Ocon ALPINE RENAULT 43.373
14 Nicholas Latifi WILLIAMS MERCEDES 45.977
15 George Russell WILLIAMS MERCEDES 46.821
16 Yuki Tsunoda ALPHATAURI HONDA 49.977
17 Nikita Mazepin HAAS FERRARI 62.599
18 Robert Kubica ALFA ROMEO RACING FERRARI 65.096
19 Mick Schumacher HAAS FERRARI 66.154
NC Pierre Gasly ALPHATAURI HONDA DNF
Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: