DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Russell: Nem második számú pilóta leszek

Egyenlő bánásmódot ígért a Mercedes Russellnek, ezáltal egyértelművé tették számára, nem második számú versenyzőnek érkezik a csapathoz. Mindenki abban bízik, hogy a csoportdinamikával nem lesz gond.

A Mercedes kedden véget vetett a hónapok óta tartó találgatásoknak és bejelentette, hogy jövőre George Russell lesz Lewis Hamilton csapattársa, aki Valtteri Bottas helyére érkezik a csapathoz, miután három évet töltött a Williamsnél.

Russell 2017 óta tagja a Mercedes pilóta programjának, a tavalyi Szahír Nagydíjon pedig már lehetőséget is kapott, hogy kipróbálja Lewis Hamilton autóját, amikor a hétszeres világbajnokot koronavírus-fertőzés miatt nem engedték versenyezni. A fiatal brit pilóta akkor bebizonyította, igenis helye van egy topcsapatnál, hiszen kis híján megverte az időmérőn a másik Mercedesben ülő Bottast. Tehetségét mi sem példázza jobban, mint az idei év, ahol rendre képes harcolni a legnagyobbakkal a tavaly még utolsók között elhelyezkedő Williamsben és messze túlszárnyalva csapattársát, folyamatosan előhúz egy váratlan köridőt, továbbjutást vagy helyezést.

Russell arra számít, hogy nem kell második számú pilótát játszania Hamilton mellett, úgy véli, a döntéseket a teljesítmények alapján hozzák majd meg.

„Ezt világossá tették számomra” – hangzott el az Olasz Nagydíj csütörtöki sajtótájékoztatóján, amelyen a Formula.hu is jelen volt. „Úgy gondolom, a Mercedes mindig is tisztességesen állt ehhez a kérdéshez és igyekeztek mindkét versenyzőjük számára a legkedvezőbb feltételeket és lehetőségeket megteremteni” – vélekedett Russell. „Természetesen hiszek magamban és fontos céljaim vannak. Ugyanakkor tisztában vagyok vele, hogy nem lesz egyszerű dolgom. Lewis okkal hétszeres világbajnok és úgy gondolom, szerencsés helyzetben vagyok, amiért jövőre a csapattársa lehetek és tanulhatok tőle.”



Russell elmondta, hosszú távú együttműködésre számít a Mercedessel, a jövő évet pedig a tanulásra és a fejlődésre szeretné fordítani. A Mercedes valóban mindig egyenlő esélyeket támasztott mindkét pilótája felé, és csupán akkor adott ki csapatutasítást, amikor az egyik pilótának már nem volt lehetősége harcolni a címszerzésért. Erre az egyik legjobb példa a 2018-as Orosz Nagydíj, amikor Bottas félreállt Hamilton győzelme érdekében. A brit egykori csapattársa, Nico Rosberg korábban azt mondta, Russell érkezése „felforrósítja” majd a hangulatot a Mercedesnél, míg Max Verstappen szerint a fiatal pilóta meg fogja nehezíteni Hamilton életét.

Russellnek viszont meggyőződése, hogy a Mercedes tanult korábbi tapasztalataiból a csapaton belüli konfliktusokat és problémákat illetően, így a hibák nem fognak újból előfordulni ezen a téren.

„A Mercedes megtapasztalta, milyen a csapaton belüli gyenge dinamika, ezért teljesen egyértelmű, hogy ezt többé nem akarják megismételni. Megmondom őszintén, én sem szeretném. Szerintem nagyon fontos, hogy csapattársakként együtt tudjunk dolgozni, ezzel segítve az előrejutásban a csapatot. Jövőre érkezik egy teljesen új autó és az új szabályok. Nincs rá garancia, hogy a miénk lesz a leggyorsabb versenygép. A feladatunk versenyzőként az lesz, hogy segítsük megteremteni ennek lehetőségét és segítsük az előrehaladást. Bár Lewis és én nagyon eltérő szakaszában vagyunk a karrierünknek, de ez akár még segíthet is. Tisztelem őt és ez biztosan segíti majd a tökéletes dinamika kifejlődését. Nem hiszem, hogy probléma lesz" ─ tette hozzá. 

 

 

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: