DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Kubica 11 év után végre csatázhatott

Utoljára 2010-ben fordult elő, hogy Robert Kubica valóban pozíciókért harcolhatott egy Formula-1-es versenyen és nem a messze leggyengébb technikában ült. Élvezte is a Holland Nagydíjat.

Váratlanul jött a lehetőség az eredetileg tartalékpilótaként Hollandiába érkező Robert Kubica számára, hogy a koronavírus-fertőzött Kimi Raikkönent helyettesíthesse Zandvoortban. Külön nehézség volt a Formula-1-es autóval idén igen kevés kilométert megtevő lengyel számára, hogy a pénteki edzésnapot még a finn nyomta végig, a fertőzésre ugyanis szombat reggel derült fény.

2019-ben ugyan a teljes szezont végigversenyezte a Williamsnél, de akkor a grove-iak technikája annyira gyenge volt, hogy kizárólag csapattársával lehetett volna versenyben… de általában George Russell-lel sem volt. Most azonban 98. nagydíján vehetett részt egy ütőképesebb autóval, végül tizenötödikként végzett.

„Igen, előre számítottam rá, hogy fizikálisan megterhelő lesz, nem sokkal a rajt előtt beszélgettem George Russell-lel és kérdezte, hogy vagyok, mondtam neki, előre, hogy huh, ez nehéz lesz. Valószínűleg fizikálisan éppen ez a pálya a leginkább megterhelő” – idézi Robert Kubica szavait a PlanetF1.com.

Kubica örül, hogy 2010 óta először igazán csatázhatott a vetélytársakkal


„A hosszú kihagyást követően nem volt könnyű dolgom, de ez normális is, szerintem. Technikailag sem volt könnyű a vezetés. Most először használtam ezeket a típusú közepes keverékű abroncsokat, ahogy a keményeket is és a két évvel ezelőtti visszatérésem óta most először bonyolódhattam valódi csatározásokba, amikor hosszasan követhettem más autókat.”

„A sok új dolgot nem volt egyszerű kezelni, de őszintén szólva, én elégedetten zártam ezt a futamot. Jó néhány kemény harcot megvívtam, erre utoljára tizenegy évvel ezelőtt volt lehetőségem, amikor olyan autóm volt, amivel ezt meg lehet csinálni. 2019 ugyanis sokkal inkább a túlélésről, mint az élvezetről szólt.”

„Vettel ellen hosszan csatáztunk, ellene védekeznem kellett, aztán pedig utolértem és támadhattam Nicholas Latifit, az utolsó körben pedig sikerült is megelőznöm. Nyilván minden szegmensben teljesíthettem volna kicsit jobban, de nagyon odatettem magam ezen az igencsak nehéz versenyen” – tette hozzá Kubica.

Vajon látjuk-e még valaha versenyezni a lengyelt?

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: