DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Raikkönen: Sosem az F1 jelentette az életemet

Nehéz volt-e meghoznia a döntést a visszavonulásról és miért csak szerdán jelentette be? Milyen tervei vannak az F1 után? A 2007-es világbajnok a búcsújáról és a karrierjéről beszélt Zandvoortban.

Kimi Raikkönen szerda este Instagram-posztban jelentette be, hogy a szezon végén visszavonul a Formula-1-től. Nem meglepő módon a Holland Nagydíj csütörtöki sajtónapján elsősorban ezzel kapcsolatban kapott kérdéseket az Alfa Romeo pilótája – például azt, hogy mennyire volt nehéz meghoznia ezt a döntést:

„Nem igazán, nyilván nem tegnap hoztam meg a döntést. Volt is már benne tapasztalatom, akkor is egész jól működött” – utalt a korábbi ralis kitérőjére Raikkönen a Formula.hu jelenlétében zajlott sajtótájékoztatón. „Hosszú időt töltöttem itt, de szerencsére azt mondhatom, hogy sosem az F1 jelentette a teljes életemet: sok időt szántam rá, de fogalmazzunk úgy, hogy nem ez volt a fő dolog az életemben. Volt ezen kívül is normál életem.”

raikkonen-2021-dppi-1



Raikkönen a posztjában úgy fogalmazott, hogy már télen meghozta a döntést, így joggal merülhet fel a kérdés, hogy miért csak most hozta azt nyilvánosságra: „Nem volt különösebb oka. Az én döntésem volt, mikor árulom el. Beszéltem a csapattulajdonossal még karácsony táján talán: megkérdezett, én meg talán azt mondtam, hogy 95 százalék, hogy ez lesz az utolsó évem. Nincs konkrét oka ennek, hogy tegnap jelentettem be” – mondta el a 2007-es világbajnok, akit arról is kérdeztek, hogy korábban is megfordult-e a fejében már a búcsú:

„Az első terv az volt, hogy még azelőtt visszavonulok, hogy 30 éves leszek, de ez nem jött össze” – nevetett. „Számos év volt olyan, amikor közel álltam ahhoz, hogy abbahagyjam, akár év közben vagy a hét bármelyik napján. Végül a mostanira esett a választás.”

Sokakat persze az foglalkoztat leginkább, hogy vajon milyen tervei vannak az F1 utánra a finn pilótának: „Nincsenek terveim. Nem akarok időbeosztást: az F1-ben eltöltött évek és a közben kipróbált ralizás során is mindig volt egy ütemterv, hogy mi jön legközelebb. Nem vágyom erre. Ez is az egyik fő oka, hogy valami mást akarok csinálni. Van másfajta időbeosztás a családdal, a gyerekekkel, elkezdődött az óvoda is. A családi életem ütemét is az diktálta, mikor kell tesztelni vagy repülni a következő munkára. Szóval még nem gondolkodtam rajta. Mindig van lehetőség ezt vagy azt csinálni, de egyelőre nem is gondolkodom ilyesmin” – fogalmazott a 41 éves pilóta, aki később megerősítette: egyelőre nem gondolkodott azon, hogy bárhol is versenyezzen a jövőben. Azt viszont kijelentette, hogy aligha fog tv-s szakértőként visszatérni a Formula-1-es paddockba.

Természetesen Raikkönen pályafutása is téma volt a sajtótájékoztatón, a finn azonban nem tudott válaszolni arra, mi volt a fő erőssége: „Nem tudom, volt-e ilyen. Elégedett vagyok azzal, amit elértem. Nyerni akartam, ami nyilván nem könnyű. Nyerni akartam egy világbajnokságot, néhányszor közel is kerültem hozzá, majd a Ferrarival sikerült is elérnem. Örülök, hogy velük jött össze ez. Nem tudom, erősség-e az vagy sem, de jól éreztem magam, és a magam útját járhattam. Nem változtatnék egyetlen dolgon sem, különben lehet, hogy nem is ülnék ma itt. Nincs okom panaszkodni.”

raikkonen-2021-dppi-2

Arra a kérdésre, hogy mikor volt a legboldogabb, így felelt: „Otthon, a családommal” – mondta Raikkönen, majd amikor F1-es vonatkozásban kérdezték, így folytatta: „Egyértelműen kint a pályán, nem pedig itt a sajtóteremben!” – viccelődött. „Ezt mindig is elmondtam, hogy az oka annak, hogy idejövünk, hogy versenyezzünk és vezessünk. Rengeteg dolog történik körülötte, de számomra mindig is ez volt a lényeg.”

Mi fog hiányozni neki a legjobban a Formula-1-ből? „Nehéz megmondani. Van még hátra néhány futam, ahol igyekszünk a lehető legjobban teljesíteni. Rengeteg emberrel találkoztam az évek során, néhányukkal barátibb lett a kapcsolat, mint másokkal. De biztos vagyok benne, hogy velük találkozni is fogunk. Hiányozni fog a versenyzés, de olyan hosszú ideje csinálom már, hogy kétlem, hogy olyan nagyon hiányozni fog.”

A Jégember becenévre hallgató pilóta összesen 21 nagydíjgyőzelemmel rendelkezik, de vajon melyik a legkülönlegesebb számára? „Nyilván minden győzelem más, néhányuk könnyebben születik meg, mint a többi. Voltak fontosabb győzelmek, például a 2007-es Brazil Nagydíj, ami főleg az év vége miatt volt fontosabb a többinél. Volt néhány győzelmem Spában, ahol igazán megvolt a tempóm, vagy ott volt a japán győzelmem, amikor az egész hétvége teljesen hektikus volt. Mindegyikért meg kellett harcolni. Az első győzelem is nyilván nehéz és más, mint a többi.”

Raikkönen bejelentése egyúttal a pilótapiacon is elindíthatja a lavinát: sajtóértesülések szerint honfitársa, Valtteri Bottas veheti át a helyét, miután a Mercedes valószínűleg George Russellt ülteti Lewis Hamilton mellé 2022-re. Amikor Bottas érkezéséről kérdezték, a 41 éves versenyző hárított: „Nem tudom, nem én működtetem a csapatot! Mindig sok a találgatás, remélhetőleg lesz helye, és elégedett lesz vele. De annyit tudok, mint ti.”

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: