DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Így reagált a mezőny Raikkönen visszavonulására

Szerdán este érkezett meg a hír, hogy Kimi Raikkönen a szezon végén visszavonul a Formula-1-től. Mindenkinek hiányozni fog! Így reagáltak a mezőny tagjai a nagy bejelentésre.

Korunk egyik, ha nem a legnépszerűbb Formula-1-es pilótája vitán felül Kimi Raikkönen, még ha az elmúlt években már inkább csak a háttérben is bújt meg. A 2007-es világbajnok rengeteg megmosolyogtató pillanattal és persze felejthetetlen versenyzéssel írta be magát a száguldó cirkusz történelemkönyvébe.

Saját Instagramján jelentette be szerda este, hogy az idei szezon végén végleg kiszáll az F1-ből. Több társának is hiányozni fog a 41 esztendős finn. Egykori csapattársa, Sebastian Vettel – aki nem mellesleg jó barátja is a finnek, így reagált a nagy hírre: „A legjobbakat kívánom neki! Már régóta itt van és elképesztő volt a csapattársaként a saját szememmel látni a benne rejlő tehetséget” – kezdte a négyszeres világbajnok a Formula.hu jelenlétével zajló sajtótájékoztatón.

„Már az első pillanattól kezdve gyors volt, bármilyen járműről is volt szó, így megérdemelten tölthette el ezt a hosszú időt a Formula-1-ben, ahol egy gyönyörű karriert futott be” – emlékezett vissza Vettel a finn karrierjére.

 
 
 
A bejegyzés megtekintése az Instagramon

Formula.hu (@formula.hu) által megosztott bejegyzés

 

Daniel Ricciardo még gyerekkorából is őriz emlékeket a jelenlegi mezőny egyetlen ferraris világbajnokáról: „Amikor valaki a visszavonulás mellett dönt, úgy érzi, hogy elérte, amit akart és készen áll rá, hogy valami újat próbáljon ki. Ebből a szempontból örülök Kimi döntésének. Mikor még gyerek voltam, ő fiatal volt és gyors és ahogyan beugrott az autóba, egyből pokoli tempót diktált. Aztán a kétéves kihagyás után is elég menőn tért vissza. Eléggé meggyőző volt, hogy még ezek után is versenyeket tudott nyerni. Valószínűsítem, hogy szeretne most már több időt együtt tölteni a családjával.”

Vettel és Ricciardo arra a kérdésre nagy összhangban válaszolt, hogy mi hiányzik majd számukra leginkább Raikkönen távozásával: Ez” – vágták rá mindketten a néhány másodperces szünetet követően. „A kínos csend!” – törtek ki mindketten nevetésben.

Honfitársa, Valtteri Bottas is szólt néhány szót Raikkönenről: „Ahogy azt ő maga is elmondta, semmi sem tart örökké, és olykor eljön az idő kipróbálni valami újat. Lenyűgöző és hosszú pályafutása volt a Formula-1-ben, sőt talán a leghosszabb. Nyilván hatással volt rám fiatalként, követtem őt, amikor elkezdte az F1-es karrierjét és amikor megnyerte a világbajnokságot. Akkoriban teljesítettem az első idényemet formulaautókban, konkrétan a Formula Renault-ban. Nagy sztár, valamelyest legenda Finnországban. Mindig jó volt őt nézni, valamint versenyezni is ellene, mert ő olyan pilóta, akivel magabiztosan lehet kerék a kerék elleni csatákat vívni, mert mindig tiszteli az ellenfeleit, és én is így szeretek versenyezni.”

 



A Raikkönen mellé beosztott Pierre Gasly így reagált a finn visszavonulására: „Kimiből csak egy van! Az egyedi stílusa biztosan mindenkinek hiányozni fog a paddockban. Kiváltságosnak érzem magam, hogy miközben a gokartos éveimben ő már versenyzett az F1-ben, és én csak nézhettem őt a tv-ben, végül azonban ellene is megküzdhettem a pályán.”

Jelenlegi csapattársa, Antonion Giovinazzi a közösségi médiában szinte azonnal reagált a visszavonulás hírére: „Olyan nyomot hagytál a versenyzés történelemkönyvében, amilyet csak kevesen. Örökké hálás leszek a sorsnak, amiért megadatott nekem az a lehetőség, hogy  a csapattársad lehettem. Köszönöm, Mester!”

Mick Schumacher és Max Verstappen is elmondhatják, hogy Raikkönen még édesapjuk ellen is versenyzett. A németnek is hiányozni fog az Alfa Romeótól visszavonuló finn: „Szomorú voltam, mikor megláttam a bejelentést, mert szerettem volna még egy évet versenyezni ellene, de már családja van és szeretne más dolgokat kipróbálni, megtapasztalni, mint a Formula-1, ami ennyi idő után érthető is. Az egyik FIA gálán együtt voltunk jelen, azok felejthetetlen pillanatok számomra” – emlékezett vissza a 2018-as díjátadóra, melyre Raikkönen már talán kevésbé emlékszik…

Ha igazi Formula-1-rajongó vagy, akkor a Formula Aréna Facebook-csoportunkban a helyed, ahol garantált a jó közösség és két futam között sem hagyunk benneteket unatkozni!

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: