DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 25. csütörtök
F1

Masi elismerte, hibázott az időmérőn

A legtöbb figyelmet a Belga Nagydíj hétvégéjén az FIA kapta, döntéseik nagy részét – legyen az jó vagy rossz – nem tűrték szó nélkül nézők és résztvevők sem. A Q3 késői leállítása is ilyen volt.

Az FIA-nak, élén Michael Masi versenyigazgatóval újabb mozgalmas versenyhétvégéje volt (még ha vasárnap végül nem is történt semmi), és ezzel együtt újabb kritikaáradatot kellett elviselniük. Bár a főszerepet a „futam” kapta, már szombaton elkezdődött a kálvária.

Az eső nemcsak vasárnap áztatta a pályát, a hétvége korábbi részében is szinte végig vizes körülmények között köröztek a pilóták. Egészen az időmérő harmadik szakaszáig nem is volt semmi baj, hiszen akkor még olyan visszajelzések érkeztek, hogy a látási viszonyok megfelelőek. A Q3-ban azonban már Lando Norris és Sebastian Vettel is azt hangoztatta, most tényleg le kellene állítani a programot. Ez meg is történt, de csak Norris hatalmas csattanását követően, mely után Vettel ki is fakadt a rádióban az FIA-ra: „Na, mit mondtam?”



A versenyigazgatás akkor nem igazán reagált a kritikákra, most azonban Masi, miután mindent tisztázott a furcsa futam körül, az időmérős hibájára is visszatért. Merthogy elismeri, hibázott, amikor zöld lámpát adott a Q3-ban. „Rengeteg versenyzővel beszéltem aznap éjjel, kérdeztem őket, hogyan látják, ők pedig építő jellegű visszajelzésekkel szolgáltak. Utólag elgondolkozni ezeken jó dolog. Az alapján pedig, amit mondtak, tapasztalva a körülményeket a pályán, nem kellett volna elindítanunk.”

Bár annak ő sem örül, hogy Norris balesetet szenvedett, de lát némi pozitívumot is abban, hogy megnyitották a bokszutcát és hagyták kigurulni a versenyzőket. „Ez előny is, hogy hagytuk őket vezetni ilyen körülmények között is, mert minden pályának más a vízelvezetése, máshogy kopnak ilyenkor a gumik, ésatöbbi. Mindent csak úgy tudunk kezelni, ha tudjuk, milyen” – vélte Masi, aki szerint a hétvége minden részében megtesznek mindent, hogy meghallgattasson az összes pilóta véleménye. Azt még a kritikus Vettel is elismerte, ebben valóban nem lehet rájuk panasz.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: