DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Norris: Pole-ért mehettem volna, helyette a mentőből szurkoltam George-nak

Minden tökéletesen alakult a Q3-ig a McLaren fiatalja számára Spában. Ő is úgy érzi, meg kellett volna állítani az időmérőt, ám saját hibájának tartja a balesetet, mellyel rengeteg plusz munkát adott csapatának.

A Belga Nagydíj időmérőjét követő időszakot a kijelölt kórházban töltötte Lando Norris – ahol röntgenvizsgálaton esett át, amely nem állapított meg sérülést, így részt vehet a folytatásban –, ezért az ő nyilatkozatai hiányoztak az esti hírfolyamból. Később az ifjú brit pilóta bepótolta napi értékelését.

„Nagyon örülök George-nak, útközben a mentőben nyomon követtem az eseményeket, mert így is kíváncsi voltam a kvalira. Szurkoltam George-nak, hogy legyen meg az a pole” – árulta el a Racefans.net-en idézett Norris. „Már jobban vagyok, jól vagyok, csak kicsit megütöttem magam, mivel a becsapódás elég nagy volt, ide-oda vetődtem az autóval. Mindenesetre készen állok a holnapi futamra, már most visszatérnék a pályára.”

Norris meglepetésre a Q1-ben és Q2-ben is leggyorsabb kört autózott az esőben: azt érzi, a Q3-ban szintén az első pozíció esélyese lett volna. Sebastian Vettelhez hasonlóan a mclarenes is úgy véli, a kvalifikációt nem szabadott volna elengedni, hiszen rengeteg víz volt a pályán.

„Minden extrémen jól alakult addig, az első Q1-es körömtől fogva tökéletesen mentek a dolgok. Nagy önbizalmam volt az autóban. A Q3 viszont trükkös volt, már a kivezető körömön mondtam, mennyire nedves, és azt is, hogy meg kellene állítani vagy valami. Egy kicsit már ekkor felúsztam. Nehéz helyzet volt, mennyire kellene nyomni, mennyire kellene óvatosnak lenni.”



„Szerintem több dolog kombinációján múlt, az időjáráshoz mérten kicsit túlzottan odaléptem azon a ponton és kissé felúsztam az Eau Rouge közepén, aztán ez lett a vége. Rosszul érzem magam, mert a dolgok nagyon jól alakultak, az autó tűzbe jött, a Q1 és Q2 extrémen jól alakult, és azt hiszem, könnyedén mehettem volna a pole-ért. Helyette egy csomó munkát adtam a csapatnak, akiknek valószínűleg nagyon hosszú éjszakájuk lesz” – mondta Norris, aki az előzetes rajtrácson kilencedik, de a javítás mértékétől függően a bokszutcai rajt is lehetséges. A frissebb hírek szerint a karosszériát nem kell cserélni, de új váltóra volt szükség, ami 14. rajthelyet jelent.

A baleset kiváltó okai kapcsán volt még egy megállapítása Norrisnak: „Van egy eltérő aszfaltcsík a kanyar alján, ami főleg nedves körülmények között teszi sokkal trükkösebbé a dolgot. Ez volt az egyik első köröm, amikor nem mentem padlón, még így is elemeltem. Vannak ezek a nyomvályúk, ha pedig ilyen sebességnél kicsit letérünk róluk, rögtön belemegyünk az állóvízbe. Annyi víz még a nedves gumiknak is sok volt, aztán ott voltak ezek a bukkanók az Eau Rouge-ban, a Raidillon alján, így nem tudtam mit tenni.”

„Végső soron ez az én hibám volt. Bár nem érzem úgy, hogy túl sok kockázatot vállaltam, a körülmények nagyon nehezek voltak, ahogy hallottam, sokan mások is panaszkodtak, hogy meg kellene állítani. Természetesen frusztrált és dühös vagyok. Megpróbálom helyrehozni vasárnap” – ígérte Norris.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: