DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 29. péntek
F1

Ki nyert legtöbbször az F1 előtt?

Hogy melyik pilóta volt a legjobb a nevelőszériákban azt több módszerrel is meg lehetne állapítani, mi most a győzelmek számát vettük alapul. Újabb látványos grafikán rangsoroltuk az idei mezőnyt.

Ahhoz, hogy valaki a Formula-1-es mezőny tagja legyen, le kell tennie a névjegyét az utánpótlás-szériákban is. Azt már tudhatjuk, hogy ehhez nem feltétlenül szükséges bajnoki címeket szerezni, de ez nyilván nem számít rossz ajánlólevélnek a későbbiekre nézve. Az idei szezonban szereplő 20 versenyzőben viszont megvan az a közös pont, hogy győzelmeket mindegyikük tudott aratni valamelyik formulaautós bajnokságban korábban.

A különös, hogy az F1-ben elért sikerek száma nem feltétlenül hasonlít arra, amit az utánpótlásban ért el valaki, erre pedig példaként olyan pilótákat is találhatunk idén, akik már rendelkeznek világbajnoki címmel. A listánkon szereplő emberek közül ugyanis nem mindenki halmozta a győzelmeket, ennek pedig általában az volt az oka, hogy elég hamar a legjobbak között találták magukat a tehetségüknek és persze nagyszerű hátterüknek köszönhetően.

Rangsorunkban az utolsó helyen holtversenyben két olyan ember áll, akik elég távol állnak egymástól a versenyzői tapasztalat és az elért eredmények tekintetében, legalábbis egyelőre még mindenképpen. A kétszeres világbajnok Fernando Alonso és a Haas újonc pilótája, Nyikita Mazepin is csak hétszer nyertek mielőtt F1-es üléshez jutottak. A spanyol kettő, az orosz pedig három helyen tudott nyerni, előbbi az Euro Open Movistar by Nissan, utóbbi pedig a GP3 sorozatban volt a legsikeresebb. Lando Norris sem bővelkedett a trófeákban, ő kilencszer örülhetett, de ami a legszebb, hogy kilenc különböző szériában.

A lista alsó felében többnyire a fiatalabb generáció képviselteti magát, köztük az idei cím egyik nagy várományosa, Max Verstappen is, aki szintén csak három sorozatban aratott győzelmeket, összesen 13-at igaz ebből a Formula-3 Európa-Bajnokságon jött össze tíz darab. Érdekesség, hogy ugyanabban a szezonban indultak az Alpine friss futamgyőztesével, Esteban Oconnal is, aki egyel kevesebb győzelemmel is bajnok tudott lenni akkor, felsorolásunkban pedig Verstappennel megegyező szám szerepel a neve mellett.



Kimi Raikkönen is elég kevés tapasztalattal a háta mögött lett F1-es versenyző, ám a Formula Renault és Formula Ford szériákban sikerült 14 alkalommal is győznie, de a negyedik helyezett Sebastian Vettel is mindössze három helyen nyert. A négyszeres világbajnok csak a Formula BMW-ben 23 futamon volt a legjobb, ami igazán kiemelte őt a tömegből.

A legjobb tíz között már rutinosabbakat is találhatunk, azonban a fiatalok ide is beférkőztek. Leclercnek 16, Russellnek 20, Strollnak 29, Sainznak pedig 31 siker jutott annak idején, utóbbi ezzel a második legsikeresebb a listánkon, akit pedig mindenképpen ki kell emelni, az Mick Schumacher. Az újoncok közül ő nyert a legtöbbször, összesen 26 versenyen, ezzel pedig a nyolcadik helyre került. A német az F3 Eb-n volt a legjobb, akkor nyolcszor állhatott a dobogó legtetejére, de az F4-es bajnokságoknak sem tétlenkedett.

Az élmezőnyből csak Sainz és Stroll lógnak ki egy kicsit a koruk miatt, utóbbinál viszont meg kell jegyezni, hogy csak három helyen hozta össze a 29 győzelmét, az új-zélandi Toyota Racing Series, az F3-as Eb, valamint az olasz F4 versenyein. A dobogóra még felférő Valtteri Bottas is a tapasztaltabbak közé tartozik, ő hét helyen diadalmaskodott ahhoz, hogy Sainzhoz hasonlóan 31 győzelem után kezdje meg a Formula-1-es karrierjét, de hasonló helyzetben van a győztesünk, Lewis Hamilton is.

A hétszeres világbajnok 38 alkalommal nyert hat különböző helyen, a legjobb a Formula-3 Euro Series és a Formula Renault 2.0 UK kategóriákban volt, előbbi esetben 17, utóbbinál pedig 13 futamon győzte le riválisait.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: