DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Vizsgálat indulhatott Wolff Aston-üzlete miatt

Sajtóhírek szerint a német és a brit hatóságok is vizsgálják, hogy nem folytatott-e tiltott bennfentes kereskedelmet a Mercedes F1-es csapatfőnöke, amikor részvényeket vásárolt az Aston Martinban.

Toto Wolff még tavaly tavasszal szándékozott valamivel kevesebb, mint ötszázalékos részesedést vásárolni az Aston Martin Lagondában, amelyet annak a Lawrence Strollnak a konzorcíuma irányít néhány éve, akivel a Mercedes F1-es vezetője köztudottan jó viszonyt ápol. Egy jogi eljárás miatt a részesedés végül mindössze 0,95 százalékos lett – ám mint azt az osztrák többször elmondta: magánbefektetőként, nem a Mercedes embereként vásárolt részvényeket.

wolff-stroll-dppi-1



Néhány hónappal később aztán a Mercedes is ötről húszszázalékosra növelte a részesedését a brit márkában, ráadásul az ügyvezetői igazgatói pozícióba a korábbi Mercedes-ember, Tobias Moers került az Astonnál. Mindezeknek köszönhetően a hírek szerint az Aston-részvények értéke 60 százalékkal nőtt ahhoz képest, mint amikor Wolff bevásárolta magát.

Ez keltette fel a kanadai Journal de Montreal szerint a hatóságok figyelmét: előbb a német pénzügyi hatóság, a BaFin indított vizsgálatot, majd átadták az ügyet a briteknek. Felmerült ugyanis a gyanú, hogy Wolff a Mercedes csapatfőnökeként és résztulajdonosaként esetleg tudhatott arról, hogy a Daimler is növelni akarja a részesedést az Astonban – márpedig ez bennfentes kereskedelemnek számítana, amit a törvények tiltanak.

A kanadai lap megkereste a Mercedest és az Astont is az állítólagos vizsgálatokkal kapcsolatban. Bradley Lord, a Mercedes F1-es csapatának szóvivője elmondta, ők nem tudnak folyamatban lévő vizsgálatról, és mindenről időben tájékoztatták a brit hatóságokat, míg a brit márka nem kommentálta a híreszteléseket.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: