DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 19. péntek
F1

Még nagyobb részt vásárol a Mercedes az Aston Martinból

A jövőben 20 %-ra nő a németek részesedése Lawrence Stroll vállalatában, amivel szoros technológiai együttműködés jár. Bár a bejelentés egyelőre az autógyártásra vonatkozott, a Formula-1-es csapaton is érződhet hatása.

A Mercedes 2013-ban kezdte együttműködését az Aston Martinnal, melynek keretében 5 %-os részesedést vásárolt a brit cégből. A kapcsolatot szorosabbra fűzik a közeljövőben, mivel a Mercedes tulajdonrésze 20 %-ra nő – jelentették be kedd este. A technikai kooperáció is szorosabbá válik, az Aston Martin nagyobb hozzáférést kap a Mercedes technológiáihoz, beleértve a hibrid és elektromos hajtásláncokat is.

Az új megállapodás mögött az Aston Martin elnöke, Lawrence Stroll áll, aki év elején vette át az irányítást a vállalatnál. Stroll a korábbi AMG-vezért, Tobias Moerst nevezte ki a cég vezérigazgatójának. Szintén kapocs a Mercedeshez, hogy a németek F1-es csapatfőnöke, Toto Wolff privát jelleggel szintén résztulajdonos az Aston Martinnál 1 %-os hányaddal.



„Ez az átalakulás pillanata az Aston Martin számára. Hat hónapnyi óriási erőfeszítés eredménye, hogy a vállalatot olyan helyzetbe hoztuk, amelyből meg tudjuk ragadni az előttünk álló óriási és izgalmas lehetőséget” – kommentálta a hírt Stroll. „Ma újabb jelentős lépést tettünk előre, mivel hosszú távú együttműködésünk a Mercedes-Benz AG-vel újabb szintre lép azáltal, hogy a vállalat egyik legnagyobb tulajdonosává válnak. Ezzel az új kibővített megállapodással hozzáférünk a világklasszis technológiákhoz, amely hosszú távú termékbővítési terveinket támogatja, beleértve az elektromos és hibrid technológiákat.”

Bár a bejelentés az Aston Martinra mint autógyárra vonatkozik, nyilvánvaló hatásai lehetnek a Formula-1-es részlegre. A brit márka hivatalosan 2021-ben debütál a királykategóriában, átvéve a Racing Point istállóját, amely már idén is nagyon szoros kapcsolatban állt a Mercedesszel, annyi alkatrészt megvásárolva, amennyit a szabályok megengednek. Az együttműködés várhatóan folytatódni fog a jövőben is, akár még átfogóbban.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: