DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

Stroll az Aston Martin új elnöke, megerősítette az F1-es részvételt

Fontos bejelentéseket tett a brit sportautómárka: félmilliárd font tőkeemelés történt, melynek nagy részéről Lawrence Stroll konzorciuma gondoskodik – áprilisban a kanadai elfoglalja az igazgatótanács elnöki székét.

Az Aston Martin több fontos bejelentést tett jövőjét illetően. Április 20-tól Lawrence Stroll lesz a vállalat igazgatótanácsának ügyvezető elnöke, leváltva a pozíciót betöltő Penny Hughes-t.

Az Aston Martin egyúttal bejelentette, hogy 536 millió fonttal (214 milliárd forint) emelkedik tőkéje, és további 150 millió font (60 milliárd forint) lesz elérhető. A tőkeinjekcióból 262 millió fontot (105 milliárd forint) biztosított a Stroll vezetése alatt álló York Tree konzorcium, a többi további tulajdonosoktól származik. Lawrence Stroll 25 %-os tulajdonrészt vásárolt az Aston Martinból az eredetileg tervezett 17 % helyett.

Azt maga Stroll erősítette meg, hogy az autóiparra nagy terhet helyező koronavírus-járvány ellenére az eredeti terv szerint, 2021-ben az Aston Martin gyári csapatként indul a Formula-1-ben – mint ismert, a szintén Stroll érdekeltségébe tartozó Racing Pointtal egyesítve erejét.

 



„Én és befektetőtársaim a konzorciumban továbbra is szenvedélyesen hiszünk az Aston Martin Lagonda jövőjében” – idézi Strollt az Autocar. „Ezt egyértelműen demonstrálja 262 millió fontos befektetésünk, amely biztosítja a cég pénzügyi biztonságát. Nagyon jelentős, 536 milliós tőkeemelés történik, amelyet részben az én konzorciumom, részben más tulajdonosok biztosítanak ezekben a nehéz időkben.”

„Ez biztosítja a szükséges stabilitást, hogy az üzlet helyreállhasson a hosszú távú jövőben. Világos tervünk van, beleértve az Aston Martin csatlakozását gyári F1-es csapatként a következő szezonban. Várom már, hogy együtt dolgozhassak a menedzsmentcsapattal a program megvalósításán” – kommentálta az elnöki kinevezést Stroll.

Formula-1-től független hírek az Aston Martintól, hogy miután a St Athan-i gyár újra megnyitja kapuit – a járvány miatt leállt a működés –, megkezdik a márka SUV-ja, a DBX gyártását, amelytől azt várják, hogy a vállalat legeladottabb modellje lesz, és nyereségessé teszi a nehéz időket megélő céget. Andy Palmer vezérigazgató elmondása szerint már most 2000 megrendelés érkezett a DBX-re, amely révén megtérülhet Stroll és társai befektetése.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: