DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Ricciardo: Féltem az első versenyem előtt

Pályafutása 200. Formula-1-es nagydíja előtt Daniel Ricciardo visszatekintett az elmúlt tíz évére: első futamát, első (elvett) dobogós eredményét és első győzelmét is felidézte.

Tíz évvel ezelőtt kezdődött a Formula-1-es kaland Daniel Ricciardo számára, aki a Brit Nagydíjon a Red Bull támogatottjaként ülhetett a Hispania Racing Team autójába. A 22 éves fiatal – a brit Formula-3 bajnoka és Formula Renault 3.5 ezüstérmese – tudta, megérdemli helyét, de azért meg volt szeppenve a mély vízben.

„Nem fogok hazudni, megfélemlített, hogy ott vagyok. Izgatott voltam és igen, hittem magamban, mert tudtam, nem azért tettek oda, csak hogy odategyenek valakit” – mondta az In The Fast Lane podcastben Ricciardo. „De ahogy ti is mondtátok, ott voltak körülöttem a világbajnokok a rajtrácson, én is egy voltam az akkori 22 pilóta közül, ami elég vad volt.”



A HRT a mezőny sereghajtója volt akkoriban, de a fél szezon után Ricciardo már a Toro Rossónál folytatta. Az évadnyitón, hazai pályán, Ausztráliában megszerezte első pontjait, az igazi áttörésnek azonban az idény negyedik futamát, Bahreint tartja, mikor hatodik rajtpozícióba kvalifikált. „Mintha kihúztam volna egy nyulat a kalapból” – fogalmazott Ricciardo, aki számára kicsit ijesztő is volt az élmény.

Egy másik mérföldkövet jelentett a 2014-es Ausztrál Nagydíj, első versenye a Red Bull-lal, amelyet a második pozícióban zárt a futamgyőztes Nico Rosberg mögött. A helyezést technikai szabálytalanság miatt elvették, de ez nem változtatott azon, hogy Ricciardo bizonyította magának: képes az élmezőnyben harcolni.

„Az utolsó kör utolsó kanyarjában, a jobbosban mindenki felállt. Imádtam azt az érzést, vad volt. (A kizárás ellenére) belül ünnepeltem, mert tudtam, mit értem el azon a hétvégén. Kipipálhattam valamit a listámon, képes voltam rá, hogy az élen versenyezzek” – emlékezett vissza Ricciardo.

Az első győzelem is megérkezett abban az évben, a Red Bull pilótája a szezon hetedik versenyén, Kanadában a Formula-1 legújabb futamgyőztesévé vált.

„Az a kép még mindig szó szerint itt van előttem, egy pillanatra attól féltem, hogy kezeim megmerevednek, és nem tudok sebességet váltani… Mert tudtam, hogy ezt a versenyt én veszíthetem el, nagyon szoros volt a vége. Aztán mikor a második kanyarban felváltottam, arra gondoltam, édesem, ez megvan” – osztotta meg az első győzelemről őrzött legélénkebb emlékképet Ricciardo.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: