DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. március 28. csütörtök
F1

Alfa Romeo: Egy toppilóta számára is vonzóak lehetünk

Az Alfa Romeo is a pilótapiac egyik jelentős szereplője lett idén, hiszen hivatalosan két ülés is szabad náluk, és jelenlegi versenyzőiken kívül más érdeklődők is vannak. Vajon jó választás is lenne?

Ugyan nem most futják a legjobb szezonjukat, és a munkavégzésük sem olyan, ahogy az egy profi csapattól elvárható lenne, a svájci csapat mégis mindig talál valamit, ami jó fényt vet rájuk. Van, hogy abba próbálnak kapaszkodni, hogy ha összeszedik magukat, akkor igenis akár egy McLaren vagy Alpine-pilóta előtt is végezhetnek, máskor a csapat hozzáállását dicsérik, akiket a hibák nem törnek meg.

A csapatfőnök, Frederic Vasseur ezúttal is ez utóbbit, vagyis istállója felfogását méltatta. Ugyan a baklövéseikkel és az eddig megszerzett három pontjukkal – mely a konstruktőrök közt a Williams mögé, a kilencedik helyre rangsorolja őket – ő sem elégedett, de úgy látja, összességében jó irányba tartanak.

„Azt hiszem, jó a helyzetünk, mert ambiciózusok vagyunk. Egyre több a partnerünk, a szponzorunk, egyre szebb a portfóliónk. Az Alfával is stabil és hosszútávú az együttműködésünk. A Ferrari is nagyszerű munkát végez, ők is fejlődnek, és mi is, főleg a kasztni terén” – emelte ki a csapata számára eddig kevésbé sikeres év pozitívumait. Szerinte, még ha az eredmények nem is ezt mutatják, ők igenis egy vonzó munkahely, a mérnököknek is, de akár új pilótáknak is.



A titok a francia szerint a kommunikációban rejlik. „Nagyon pozitív szeretnék lenni. Az én dolgom most az, hogy meggyőzzem őket. Ha nagyon őszinte szeretnél lenni velük, azt mondod, srácok, nem akarlak szédíteni benneteket, nem fogunk a győzelemért harcolni 2022-ben, de még 2023-ban sem. De évente két-három pozíciót szeretnénk nyerni, és fejlődni akarunk. Ez még mindig jobb, mintha azt mondanád, oké, ne aggódj, jövőre nyerünk. Az csak a frusztrációt növeli.” Konkrét személyeket nem nevezett meg, akiknek ezt előadná, így támpontot sem adott, hogyan alakulhat majd az Alfa jövő évi pilótafelállása, de szavai olyan versenyzőket sejtetnek, akik még náluk is ambíciózusabbak.

Bármely más csapathoz hasonlóan a svájciak is szívesen tudnának élmenőket a soraikban, de mit Vasseur rávilágított, tulajdonképpen most sem panaszkodhatnak, hiszen Kimi Raikkönen már egy ideje nekik szavaz bizalmat. „Ezt az üzenetet Kimi megértette. Mielőtt csatlakozott hozzánk 2019-ben, két versenyt is nyert a Ferrarival, abban az időben pedig mi elég nehéz helyzetben voltunk. Azt hiszem, megértette a kihívást.” Ami másik versenyzőjüket, Antonio Giovinazzit illeti, ő sem tartozik épp a legrosszabbak közé, de főnöke szerint még van hova fejlődnie. „Az időmérőkön rengeteget fejlődött, sokkal jobban érti az autót. A versenyzéshez való hozzáállásán, a gumikezelésen kell még dolgoznia, de ezt ő is pontosan tudja” – veregette meg az olasz vállát is Vasseur. A pilótákat tekintve tehát kevésbé jellemző az elégedetlenség, ami persze az F1-ben sosem jelent semmit.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: