DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 23. kedd
F1

Steiner: Fejlődni fognak a 2022-es autók

A Haas csapatfőnöke szerint nem kell tartani attól, hogy túlságosan hasonlítani fognak egymásra az új szabályok szerint épült versenyautók. Günther Steiner bízik a mérnökök találékonyságában.

Jövőre új szabályok érkeznek a Formula-1-ben, ami akár jelentősen felboríthatja az eddig megszokott erőviszonyokat.  Az alapvető cél, hogy a pilóták közelebbről is tudják követni egymást, így pedig több előzésre lenne lehetőség és még izgalmasabbá válnának a futamok. Korábban már bemutattak egy autót, mely a 2022-es szabályrendszernek megfelelően épült, az F1 ugyanis ezzel szerette volna prezentálni a nagy közönség számára, hogy mire is lehet számítani a jövőben.

Az FIA szakembere Nikolas Tombazis nemrég elmondta, hogy nem számítanak azonnali eredményekre, de elég hamar szorosabbá válhat a küzdelem, ám nem csak az előzések száma miatt aggódtak sokan. Voltak ugyanis olyanok, akik úgy vélték, az új aerodinamikai szabályok kevés mozgásteret adnak a csapatok számára, így pedig nagyon hasonló autókat láthatunk majd a pályán.

Az Alfa Romeo technikai igazgatója, Jan Monchaux szerint a mérnökök megtalálják ebben az esetben is a kiskapukat és hasonló véleményen van Günther Steiner is.



„Bármennyire is azt gondolják, hogy egyenautóról van szó, valójában nem az. Sokan értelmezik így, de még rengeteg lehetőség van a fejlesztésre, ez nem az IndyCar, ahol semmit sem tudsz csinálni. Itt mindig van lehetőséged változtatni, de hogy őszinte legyek kevésbé lesz feltűnő, ha az emberek különböző dolgokat csinálnak, mert az ördög a részletekben rejlik. Nem hasonlítanám egy IndyCar géphez, mert az nyilvánvalóan speciálisabb, ahogy egy F2-es autó is, de egy F1-es esetében rengeteg munka és terület van, amin még lehet dolgozni az új szabályzatokban” idézte Steinert az F1i.com.

A csapatfőnök szerint a mérnökök hamar rájönnek arra, hol lehetne javítani a dolgokon, így a jövőre látott autók elég különbözőek lesznek majd a Silverstone-ban bemutatott versenygéptől.

„Amit láttatok, az egy elvi autó volt, azt mutatta, hogyan fog kinézni az alap, de ezek eléggé kidolgozottak lesznek. Amikor keményen dolgozik rajta száz mérnök minden csapatban, akkor megtalálják a réseket, ha van lehetőségük valami másra, szóval technikailag is nagyon versenyképes lesz még mindig” tette hozzá.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: