DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 24. szerda
F1

A Ferrari innentől hibátlan hétvégéket vár Sainztól

A tavalyi kudarc után a Ferrari idén jobban muzsikál, amelyben legfőbb szerepe talán a pilótapárosuknak van. A csapatfőnök szép jövőt jósol új pilótájuknak, Carlos Sainznak.

Nem elégedetlenkedhet túlzottan eddig a Ferrari; 2021-es szezonjuk jobban alakul, mint ahogy azt egy köztes évtől várták volna. 2020-at legszívesebben el is felejtenék, de tesznek is róla, hogy így legyen: két dobogós helyezést is szereztek már idén, összességében a versenyeken is erős a tempójuk, és a konstruktőri harmadik hely várományosai (egálban a McLarennel). A magukhoz térés nemcsak versenyképesebb konstrukciójuknak köszönhető, de pilótapárosuknak is, amely szerintük a legütősebb a jelenlegi mezőnyből.

Carlos Sainz jó igazolásnak bizonyult. Kicsit aggódva figyelte a közvélemény, vajon hogyan fog majd a jövő bajnokaként is számon tartott Ferrari-nevelt, Charles Leclerc ellen helytállni, de a spanyol állja a sarat, és monacói csapattársának eddig nem sikerült felülkerekednie rajta. Olyannyira nem, hogy a bajnoki pontversenyben is mindössze három pont a különbség köztük, és némiképp talán meglepő módon épp Sainz van előrébb. A spanyol az év egyik pozitív meglepetése, maga számára is, de munkaadójának is.

A vörösök csapatfőnöke, Mattia Binotto sokszor dicsérte már új versenyzőjüket, a remek első félév után pedig ők sem kívánnak már túl sokat tőle. Mindössze egy sima menetrendet, amely Sainz nagy vágya is. „Azt, hogy mit várok tőle a szezon második felében, már ő maga is elmondta. Még nem sikerült eddig összeraknia egy komplett hétvégét, itt-ott voltak hibái. Az időmérőn, a rajtnál és a versenyen egyaránt” – fogalmazta meg a már pilótája által is említett tényeket az olasz. Ugyanakkor egyáltalán nem aggódik. „Arra számítok, hogy folytatja majd a csapat és az autó megismerését. Hamarosan pedig remélhetőleg összerak egy tiszta hétvégét is. Ez neki is fontos lenne.”



Sainz gyors alkalmazkodása és teljesítménye sokakat meglephetett, főnöke azonban nem tartozik közéjük. Nem tudja, miért kellene csodálkoznia, amikor pontosan tudták Sainz Ferrarihoz csábításakor, hogy kit visznek Maranellóba. „Nem lepődtem meg, mert mielőtt ajánlatot tettünk neki, sok elemzést végeztünk. Tudtuk, hogy erős pilóta, és nagyon kiegyensúlyozottan teljesít. Emellett gyors is, ezt bizonyítja, amióta az F1-ben van. Nem szabad elfelejtenünk, hogy az első évében, a Toro Rossónál Max volt a csapattársa, és jól szerepelt mellette. Tavaly Landóval ugyanez volt a helyzet, és tudjuk, hogy Lando is milyen erős, idén folyamatosan megmutatja” – szólt néhány szót a döntésük hátteréről Binotto.

Ha Sainz (és természetesen Leclerc is) tartja ezt a formát, a csapatnak jó esélye van arra, hogy legyőzzék a McLarent, akik most gyakorlatilag egy versenyzőre támaszkodhatnak. Binotto azonban nem szeretne a világbajnoki helyezés miatt aggodalmaskodni. „A cél nem az, hogy harmadikok legyünk. A cél az, hogy tovább fejlődjünk minden téren. Ha ezt meg tudjuk tenni, akkor a harmadik hely majd jönni fog” – mondta. Ettől függetlenül reálisnak tartja a vb-bronzot, pláne egy olyan duóval, mint a mostani. Azt ugyanakkor ismét hangsúlyozta, 2022-t nem áldozzák be.

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: