DIGITÁLIS MAGAZIN Pontállások Versenynaptárak
2024. április 26. péntek
F1

Ocon: Csapatsorrend? Szó sincs róla!

Az Alpine egyike azon csapatoknak, ahol kiegyensúlyozottan működik a pilótapáros, Fernando Alonsóra és Esteban Oconra sem lehet eddig panasz. A francia szerint teljesen egyenlőek is csapaton belül.

Az Alpine volt az a csapat, amely talán a legelégedettebben mehetett a nyári szünetre; a szezon első felében végzett munkájukat a Magyar Nagydíjon remek teljesítménnyel koronázták meg. Esteban Ocon meglepetésszerű győzelmet aratott, míg Fernando Alonso legszebb napjait idézte, miközben foggal-körömmel tartotta a pozícióját Lewis Hamiltonnal szemben.

A szezon elején pedig épp az Alpine volt az, amelynek pilótapárosával kapcsolatban sokan bizonytalanok voltak. Adott egy fiatal francia, nem újonc már, tavaly is a csapat tagja volt, de nem is ő rendelkezik a legtöbb tapasztalattal. Majd érkezik egy nagy igazolás, a „nyugdíjból” visszatérő kétszeres világbajnok, akiben kérdés, negyven éve ellenére lobog-e még a tűz. Kérdés volt, az autó mennyire lesz ütőképes, kérdés volt az is, ha fejleszteni kell, melyik pilótára hallgatnak inkább. Bár Ocon szerint is kézenfekvőbb lett volna talán az öregebb szavára adni, az Alpine ugyanúgy számít mindkettejükre.



„Nem érzem úgy, hogy a garázs bármelyik oldalát jobban támogatnák” – mesélt a csapaton belüli egyensúlyról a friss futamgyőztes. „A csapat megbízik bennem, még a nehéz időkben is, ezért nagyon hálás vagyok.” Szerinte egyébként nincs is túl nehéz dolga az alakulatnak, hiszen alapvetően egy irányba mennek mind a ketten. „Nem látok semmi különbséget a szezon elejéhez képest. A mérnökök hallgatnak rám. Szó sincs arról, hogy Fernando visszajelzései és az enyémek teljesen ellentmondanak egymásnak, és egyikünk valami radikálisan mást szeretne az autóval, mint a másik. Ha ez lenne a helyzet, a csapat két külön elemet építene. Ez a mi filozófiánk” – ismertette az Alpine hozzáállását.

A 24 éves pilóta azt is elárulta, spanyol kollégájával remekül kiegészítik egymást, és ahogy Alonso fokozatosan tanulja az autó sajátosságait, a megszerzett tapasztalatok csapattársa hasznára is válnak. „Az elején például nem igazán volt elégedett a szervokormánnyal, ezért próbált ki többféle verziót. Neki óriási tapasztalata van és ostoba lennék, ha figyelmen kívül hagynám ezt. Kipróbáltam néhány dolgot én is, amin ő változtatott. Néhány működött, néhány nem” – vázolta, hogyan is zajlik egymás támogatása.

Ocon és Alonso várhatóan még néhány évig fogják erősíteni egymást, tekintve, hogy a fiatal tehetség szerződése 2024-ig szól, és a kétszeres vb-győztes is körülbelül eddig tervez csapatával. Ocon egyáltalán nem ijed meg ettől a kihívástól, hungaroringi győzelme is csak arra emlékeztette, elég jó versenyző. „Amikor a dolgok rosszul alakulnak, hajlamos lehetsz kételkedni a képességeidben. De ha van valami, amit megtanultam a karrierem során, az az, hogy mindig hinned kell magadban” – jelentette ki a francia.  

Ha ismerőseid figyelmébe ajánlanád a cikket, megteheted az alábbi gombokkal: